La gestió forestal basada en noves tecnologies pot augmentar un 18% la producció de bolets

ACN
Publicat: 
26-11-2022
Actualitzat: 26-11-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La gestió forestal basada en noves tecnologies pot augmentar un 18% la producció de bolets
    Peu de foto: 
    Lourdes Casademont (ACN)

La tecnologia de teledetecció d'alta resolució aplicada al sector forestal és una font de dades molt important per avaluar la capacitat de producció dels boscos. En un estudi es mostren els beneficis potencials d'una planificació forestal basada en models de producció i tecnologia LiDAR, que consisteix en mesurar la distància des d'un punt emissor a qualsevol objecte o superfície mitjançant l'ús d'un làser. Un dels investigadors d'aquesta recerca, Adrián Pascual, de la Universitat de Maryland, comenta que la producció de bolets pot" augmentar fins a un 18% sobre les condicions actuals si es tracta tota la zona". L'informe també ha estat elaborat per Sergio de Miguel, investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.

L'estudi, publicat recentment a la revista 'Science of The Total Environment', es va desenvolupar en una zona forestal amb importants valors culturals i econòmics vinculats als bolets. Amb la tecnologia aplicada, es van avaluar diferents alternatives silvícoles per augmentar-ne la producció, amb una planificació optimitzada a cinc anys, incorporant criteris i objectius temporals i espacials.

Sergio de Miguel, que és també professor a la Universitat de Lleida, explica que "el model utilitzat integra criteris per optimitzar la selecció de rodals o zones d'actuació pels tractaments silvícoles, per tal de maximitzar el benefici en termes de producció conjunta de bolets i de fusta en la gestió forestal". L'avaluació del potencial de producció proporciona informació valuosa per a la presa de decisions de gestió i planificació forestal per part dels responsables d'aplicar-les. "En aquest cas, s'ha centrat en els bolets, però la tecnologia aplicada permet fer valoracions del subministrament d'altres serveis ecosistèmics no fusters", segons de Miguel.

Comparteix

També t'interessarà