La grip dispara les urgències a Prat de la Riba i evita saturar encara més les de l’Arnau

MARIA MARQUÈS
30-01-2019
  • La grip dispara les urgències a Prat de la Riba i evita saturar encara més les de l’Arnau

El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba va atendre el cap de setmana passat una mitjana de vuit-cents pacients, més del doble que habitualment, a causa de l’epidèmia de grip, que va arribar fa dos setmanes, i per altres infeccions respiratòries que afecten els malalts crònics. “Aquest increment substancial ha permès treure pressió a Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova”, va explicar ahir el gerent de l’Institut Català de la Salut (ICS) a la província, Jordi Cortada, que va afegir que “les urgències de l’hospital continuen plenes, però controlades”.

El CUAP, que obre a la nit i els caps de setmana, va atendre divendres passat 133 pacients; 405, dissabte; 387, diumenge, i 111, dilluns. Cortada va afirmar que de mitjana, durant els caps de setmana, rep uns 300 usuaris (150 per dia). Respecte a Urgències de l’Arnau, divendres va rebre 282 pacients; dissabte, 271; diumenge, 259; i dilluns, 318, unes dades similars a la setmana passada.

Per la seua part, el portaveu de Metges de Catalunya a Lleida, José Ángel Montañés, va apuntar que hi continua havent molta pressió assistencial a l’Arnau i que els boxs estan doblats. “Sí que hi ajuda que la gent amb patologies menors vagin al CUAP, però l’ideal seria que tots ho fessin”, va manifestar i va afegir que “permanentment hi ha entre trenta i quaranta pacients lleus a la sala d’espera de l’Arnau, que poden arribar a esperar fins a quatre hores, i que impedeix atendre més ràpid els greus, que en moments puntuals arriben a esperar fins a dos hores”.

Tant Montañés com fonts sanitàries d’altres sindicats van manifestar que la pressió assistencial a l’Arnau de Vilanova i Atenció Primària és “catastròfica i tremenda” i que aquest any la grip ha arribat més tard que l’any passat però que ha afectat més gent en menys temps. Les Urgències d’altres hospitals catalans també han viscut un cap de setmana i un dilluns d’alta activitat assistencial a causa de la grip.

 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta