La Guàrdia Urbana incrementa la presència al carrer i el nombre de detencions
L’alcalde, Miquel Pueyo, ha presidit la sessió d’avui de la Comissió de Polítiques de Gestió de Seguretat i Civisme, en la qual s’han repassat les dades sobre les principals actuacions de la Guàrdia Urbana durant els dos primers mesos de l’any. Destaca l’increment de les detencions practicades per la Guàrdia Urbana, amb un total de 227 durant aquest període, que cal atribuir a la major presència al carrer de les patrulles del cos, ha explicat l’intendent Josep Ramon Ibarz.
Algunes de les dades aportades mostren la tornada a la normalitat després de l’impacte de la pandèmia, especialment tenint en compte que en el mateix període de l’any passat estava vigent un confinament municipal, primer, i un confinament comarcal, al mes de febrer, a més del toc de queda nocturn. Així, el nombre d’avisos al 092 han augmentat un 15,7% (7.008) i els accidents de trànsit ho han fet en un 34% (313), amb 58 ferits, tot i que només tres han patit fractures. Els atropellaments també han augmentat en passar de 5 a 12, tot i que cap d’ells ha estat greu, i s’han produït 16 accidents amb vehicles de mobilitat personal implicats, pels 4 del mateix període al 2021.
L’Intendent de la Guàrdia Urbana ha destacat l’increment de denúncies per infracció de l’ordenança municipal per a la protecció, la tinença i la venda d'animals, que han passat de 9 a 21. Una bona part d’aquest increment s’ha produït pel major nombre de denúncies als propietaris que no recullen els excrements de les seves mascotes. Aquesta és una actuació que s’ha intensificat en el marc del Pla de Millora de l’Espai Públic.
Pla de Millora de l’Espai Públic
L’alcalde ha informat de les actuacions que s’estan duent a terme dins del Pla de Millora de l’Espai Públic que coordina la Regidoria de Seguretat Ciutadana i Convivència. En aquests moments s’està finalitzant la fase de diagnosi, a partir de les sessions de treball amb els grups impulsors del Pla constituïts a les diferents zones de la ciutat. La previsió és aprovar aquest mes de març el pla d’actuacions per a l’any 2022, un cop tancada la fase de diagnosi.
Tot i això, i fins que no s’aprovi el Pla d’actuació, durant els mesos de gener i febrer s’han programat i realitzat actuacions de neteja sobre espais que s’incorporaran posteriorment al Pla d’actuació. En concret, durant el mes de febrer s’ha dut a terme una trentena d’actuacions en totes les zones de la ciutat. Aquests actuacions han servit, a més, per aprofundir la coordinació entre les principals regidories implicades en l’aplicació del Pla, això és, les de Seguretat Ciutadana i Convivència; Mobilitat i Serveis Urbans; Cultura, Ciutat i Transició Ecològica; i Urbanisme.
Actualment hi ha 14 grups impulsors del Pla de Millora constituïts en 14 de les 15 zones de la ciutat, amb un total de 85 membres. El proper dia 14 de març es constituirà el grup impulsor de la zona 14-Llívia.
Seguiment del procés d’elaboració del Pla estratègic de convivència i civisme
D’altra banda, l’alcalde també ha informat del procés d’elaboració del Pla Estratègic de Convivència i Civisme de la Ciutat de Lleida. Entre els dies 14 i 25 de febrer es van fer les enquestes a peu de carrer, incloses dins de la fase de diagnosi. Han anat a càrrec d’enquestadores contractades i formades per la consultora que està elaborant el Pla, amb la col·laboració de l’IMO, i s’ha treballat amb una mostra de 400 persones. Aquesta mostra s’ampliarà amb una enquesta online que s’activarà la segona quinzena de març en el marc de la plataforma “Decidim”.
També s’està treballant en les entrevistes amb les persones clau identificades pels diferents integrants del grup impulsor de la Pla, que també inclouran els regidors i regidores que formen part de la comissió.
Finalment, s’ha informat que el dia 27 d’abril es reunirà el Grup Tècnic Transversal de Convivència i Civisme”, el qual assumeix, entre altres, les funcions de grup impulsor del Pla estratègic.