⏯️ La importància de no beure alcohol durant l'embaràs per evitar el TEAF

REDACCIÓ
Publicat: 
09-09-2022
Actualitzat: 09-09-2022 9:53
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ La importància de no beure alcohol durant l'embaràs per evitar el TEAF
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Pixabay)

El Departament de Salut subratlla la importància de no beure alcohol durant l'embaràs per evitar l'anomenat Trastorn de l'Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF). El Departament, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques i el Servei de Salut Maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, se suma un any més a la commemoració del Dia Mundial dels Trastorns de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF), un conjunt d’alteracions físiques i/o cognitives, així com problemes de conducta i d'aprenentatge, que presenta la persona com a conseqüència d’haver estat exposada a l’alcohol durant l’embaràs.

La Subdirecció General d’Addiccions,VIH, ITS i Hepatitis Víriques, en el marc del contracte de serveis europeu FAR SEAS, coordinat per l’Hospital Clínic de Barcelona, ha liderat el procés d’elaboració de les “guidelines” per a la prevenció dels TEAF que es presentaran la setmana que ve a Noruega, durant la conferència biennal EUFASD (European Fetal Alcohol Spectrum Disorders Alliance), on més de 150 experts de tot el món compartiran experiències internacionals sobre la prevenció d’aquests trastorns i l’atenció a les persones afectades. En aquestes “guidelines” s’estableixen 23 recomanacions en les àrees de polítiques, estratègies de comunicació, identificació precoç, tractament i serveis socials, entre les quals destaquen:

  1. El respecte de l'autonomia de les dones i la seva protecció enfront la discriminació i l'estigmatització.
  2. La importància d’implementar polítiques amb caràcter multicomponent que inclogui tant la sensibilització de la ciutadania com l’ajuda a les dones embarassades amb consums d’alt risc.
  1. La combinació, en la comunicació de Salut Pública, d’informació sobre els riscos del consum d’alcohol durant l’embaràs amb missatges d'autoeficàcia per apoderar la ciutadania vers els canvi de comportament.
  2. La promoció del cribratge universal del consum d’alcohol en dones en edat fèrtil, incloent la detecció d'altres riscos psicosocials, acompanyat d'intervencions individualitzades per a aquelles que ho requereixin, incloses les seves parelles.
  3. L’oferta de suport integral i multidisciplinari a les dones amb trastorns per consum d'alcohol, abordant també els riscos psicosocials.

Les recomanacions són el resultat d’un procés de revisió exhaustiva de l’evidència i del consens d’experts internacionals, i s’han tingut en compte els resultats de la cerca de bones pràctiques i experiències a nivell europeu.



Són aconsellables les relacions sexuals durant l'embaràs?

Imatge d'arxiu (Pixabay)


Aquestes recomanacions ja guien les accions de prevenció del TEAF que la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques i el Servei de Salut Maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya venen impulsant des de fa anys, en el marc del Programa Embaràs sense alcohol i ni drogues i el Protocol de seguiment d’embaràs de Catalunya.

Entre les diferents accions destaquen: la formació especialitzada als diferents equips i circuits del territori; les experiències pilot per a la millora de l’atenció a les dones embarassades amb consums d’alcohol i drogues, i les accions de sensibilització sobre el risc de consumir alcohol durant l’embaràs adreçades a població general i també, específicament, a les persones que s’estan plantejant tenir fills o filles.

En dones embarassades, es fa un acompanyament professional adequat al seu nivell de consum, al risc que pugui presentar i a les seves circumstàncies individuals i socials.

També es dona suport als professionals que atenen dones embarassades perquè tinguin eines i coneixements actualitzats per poder fer l’acompanyament en tot el procés. És molt important potenciar la coordinació amb les unitats d'atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) i el paper dels professionals, com els llevadors i les llevadores i els ginecòlegs i ginecòlogues en aquesta atenció precoç.

Actualment s’està treballant en el Pla de Salut Mental Perinatal que promou el CatSalut i que té per objectiu promoure el benestar mental benestar de la mare, la parella, el nadó en l’etapa perinatal a partir de potenciar l’abordatge preventiu, enfocat a la comunitat i prestant especial atenció als problemes de salut amb diferent nivells de complexitat.

TEAF

S’estima que el 45% de les dones han consumit alcohol en algun moment durant l’embaràs. La manca de planificació de l’embaràs i la minimització dels riscos són alguns dels factors que poden explicar l’exposició a l’alcohol durant l’embaràs. La por de les dones embarassades a ser estigmatitzades pel seu consum, o les conseqüències socials i legals, també poden ser factors que facin que aquestes no demanin ajuda.

Pel que fa als TEAF, s’estima la seva prevalença en infants i joves d’Europa en 19,8 per cada 1.000 habitants. A Catalunya s’estima que el 50% dels infants de 6 o més anys adoptats a països de l’Europa de l’Est, entre 1998 i 2015, presenten un TEAF (segons l'estudi publicat l’any 2019 per la Subdirecció General d’Addiccions i l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció).

Els TEAF són trastorns 100% prevenibles i, per tant, és important dur a terme polítiques i accions que ajudin a evitar l’exposició a l'alcohol durant l’embaràs.

Comparteix

També t'interessarà