La intel·ligència artificial, protagonista del XXI Mercat de la Tecnologia de la UdL

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
08-05-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La intel·ligència artificial, protagonista del XXI Mercat de la Tecnologia de la UdL
    Peu de foto: 
    El certamen va recuperar la presencialitat l'any passat. FOTO: ICE-UdL

Observar el sol en directe amb un telescopi d'última generació que detecta els objectes celestes gràcies a algoritmes de la intel·ligència artificial (IA), aprendre a conversar-hi, com utilitzar-la per resoldre problemes de la nostra societat, o descobrir com genera imatges 'fotogràfiques', són alguns dels setze tallers que duran a terme 1.450 alumnes d'ESO i Batxillerat d'una dotzena de centres de Lleida i la Franja al XXI Mercat de la Tecnologia que se celebra demà al campus ubicat a Cappont. La IA és la protagonista enguany d'aquest certamen per incentivar les vocacions tecnològiques que organitzen l'Institut de Ciències de l'Educació i l'Escola Politècnica Superior de la Universitat de Lleida (UdL), amb el suport del Departament d'Educació, la Diputació i el Col·legi d'Enginyers Graduats i d'Enginyers Tècnics Industrials de Lleida.

La IA també és el tema central de les dos conferències que tindran lloc a l'Auditori del Centre del Cultures de la UdL demà. D'una banda, Josep Plassa (Omron España), abordarà quin serà el seu impacte i els dels robots en el futur de les professions, mentre que Dani Jiménez (director del programa Dinàmiks de TV3), explicarà què és i com funciona la IA a partir de la 'visita' d'un algoritme.

A més de les xerrades i els tallers sobre IA, el Mercat també n'inclou d'altres com el de neuroscalextric, que permetrà bellugar un cotxe amb la ment; el de realitat virtual, on els participants podran interactuar amb entorns 3D; o el de drons, que impartirà en la zona enjardinada del campus de Cappont, Joan Josep Bellostas (cap de l'Àrea d'Operacions de la Regió d'Emergències de Lleida).

D'altra banda, el vestíbul de l'edifici Polivalent 1 acollirà l'exposició de la quarantena de projectes tecnològics presentats al certamen. En la seua elaboració hi han participat uns 250 estudiants d'ESO, Batxillerat i Cicles formatius d'onze centres de Lleida, Solsona, Cervera, Mollerussa i Mequinensa, un tast dels quals seran presentats pels propis alumnes a l'Auditori de Cappont. El cub infinit, Hort domèstic, Missió a Mart, Semàfor intel·ligent, Maquetes d'elements arquitectònics amb pedra natural, Escalèxtric de llum, Un viatge a través de l'aviació o Piràmide per presentar hologrames són alguns dels treballs que han realitzat.

Comparteix

També t'interessarà