la irreductible, un espai cultural "on les coses es poden veure de moltes maneres i no encaixades"

LLEIDACOM / Laura Gómez
01-04-2021
  • Preview la irreductible Raquel i Joan
    Peu de foto: 
    Foto: Laura Gómez

El passat mes de desembre, la Raquel i el Joan obren una llibreria a Lleida. L'Espai Cultural la irreductible neix des d'un projecte personal d'aquestes dues persones. La correctora editorial i l'escriptor ofereixen un espai on els lectors i lectores se senten còmodes amb la literatura. Una llibreria que trenca esquemes, on es pot parlar de literatura, d'autors, d'històries, entre d'altres. la irreductible neix en mig d'una pandèmia que ha marcat a tothom amb l'objectiu de convertir-se en un referent literari. Al centre de Lleida es troba la irreductible, l'espai on la Raquel i el Joan prescriuen llibres en un paper de "metges literaris", on ofereixen tot el seu coneixement de la literatura i un tracte directe i pròxim. Així és com ens ho expliquen aquí.


Què és el que us empenta a obrir una llibreria en temps de pandèmia?

Raquel: Bé, era un projecte que teníem fa temps. Havíem considerat la possibilitat de fer-ho a Madrid, perquè jo vivia allí... Però fets com el que tanqués Punt de Llibre per jubilació i la manca d'espais com el que nosaltres teníem pensat et fan replantejar les coses. En aquest moment es declara la pandèmia i ens deixa molt 'parats'. Igualment, continues pensant, segueixes madurant les idees, sospeses els sectors afectats i veus que l'àmbit de la lectura no s'ha parat. Continuem en pandèmia, però cada vegada s'està llegint més, hi ha molta gent que aprofita aquest moment per a reprendre la lectura. Així que pensàvem "Per què no obrir la llibreria a Lleida?". A més pensàvem, si no és la pandèmia, és una crisi econòmica, després altra i... mai és un bon moment. O sí: sempre és un bon moment per obrir una llibreria.

Joan: La línia que nosaltres volíem de llibreria la teníem molt clara. Això és beneficiós de cara al fet que ja saps el que vols fer. El següent pas és pensar en el lloc. Per nosaltres és un somni, una passió que teníem, un projecte de vida, si no es podia dur a terme de la manera que volíem, era absurd fer-ho. Que a Lleida no hi hagués un espai concebut d'aquesta manera, que fos més que una llibreria, és el que ens va impulsar a fer realitat aquest projecte.

Abans treballàveu en el sector literari?

Raquel: Jo he estat correctora editorial i he treballat per a petites editorials, llavors puc dir que conec un costat del sector del llibre. El següent era conèixer aquest altre, el d'estar darrere del taulell.

Joan: Venim els dos del món de les lletres, d'un àmbit o d'altre. Jo sóc escriptor, tinc dues novel·les publicades. També he ressenyat llibres per a mitjans de comunicació a banda d’escriure articles literaris. Fa molt temps que ens movem en aquests cercles i he participat en diversos festivals literaris.

la irreductible
Foto: Laura Gómez

Què evoca el nom "la irreductible", i sobretot, perquè en minúscula?

Joan: Quan estàvem pensant en el nom i va sorgir la irreductible, vam dir "ostres, ha de ser aquest!". Va ser molt impactant sentir el nom per primera vegada i vam pensar que, si a nosaltres ens impactava, a la resta de gent també. Una de les primeres coses que buscàvem amb el nom era que es rebel·lés una mica, que anés en contra d'aquest conformisme, del pessimisme que impera en la gent, en la societat, sigui a causa de la pandèmia o d'altres factors. Estem tots i totes en una mena d'incertesa i cal generar il·lusió. Amb la irreductible ens intentem rebel·lar contra aquesta negativitat, generant emocions positives.

I perquè en minúscula?

Joan: En minúscula perquè nosaltres creiem que les persones "minúscules" som les que fem girar el motor de tot. A més a més ens rebel·lem contra l'encasellament del que és el "correcte". Pensem que es pot pensar i fer de maneres diferents: la irreductible va una mica en aquesta línia, la de ser una mica rebels. La rebel·lia és necessària, que no ens la facin perdre!

D'on i perquè va sorgir la idea de crear aquest espai?

Raquel: La veritat és que sempre havíem tingut al cap una cosa així. Mai ens hem plantejat una llibreria a l'ús. Al final és un model diferent en el qual estàs atraient la gent perquè parli de llibres, que no solament els "consumeixi", sinó que els degusti. Quan arribes a la irreductible llegeixes "espai cultural" a l'aparador, això és un indicatiu de què et trobaràs: pretenem que no sols sigui una llibreria, sinó que volem anar una mica més enllà. En definitiva, oferir una cosa diferent, que no es redueixi a la venda de llibres. No es tracta de dispensar-los, sinó prescriure'ls, aquest és un dels valors de la irreductible. El "tu a tu" és quelcom que ens encanta.

Joan: Nosaltres pensem que és important recuperar el negoci de barri, el negoci local i fer pinya entre tots contra les grans corporacions que unifiquen tot el sistema. Creiem en el comerç de proximitat. Oferim "l'escalfor", la proximitat i el tracte directe, quelcom difícil de trobar en una gran corporació. Qualsevol que entri per la porta i pensi "No tinc molt clar el que vull" trobarà que tant la Raquel com jo mateix li recomanarem lectures que li puguin acabar resultant interessants. El nostre avantatge és que els dos som grans lectors que "devorem" llibres de tota mena i que, a més a més, coneixem molt els catàlegs editorials. És un dels nostres punts forts i posem el focus en ell.

Volem que sigui un espai que generi activitats de tota classe, per això tenim una sala d'exposició, on es fan tallers, presentacions... Ara, amb les mesures de seguretat que corresponguin per evitar contagis de la Covid-19, tot en petit format. Busquem tenir una agenda que no pari mai, que sigui constant.

la irreductible
Foto: Laura Gómez

Defenseu i promoveu les creacions locals, com es fa això sense deixar de banda les produccions globals?

Raquel: El suport cap a les editorials independents i al talent local és una de les potes principals d'aquest projecte. Apostem pel fet de donar llum, de donar visibilitat a aquests projectes independents, tant en català com en castellà, que treballen molt bé. Són editorials que publiquen poc, però que aposten per una literatura de qualitat, molts cops millor que algunes grans corporacions plenes de màrqueting. Amb tot, busquem l'equilibri amb els "best-sellers", que també en tenim alguns. Volem tenir els llibres que nosaltres hem escollit, no els que ens vulguin imposar des d’algunes distribuïdores.

Joan: Sempre estem molt pendents del que publiquen aquests segells independents, els volem visibilitzar perquè creiem que s'ho mereixen. A un gran grup editorial no li fa falta que nosaltres li fem més promoció, perquè ja la té per altres canals. D'altra banda, també volem destacar els autors de Ponent. Hi ha molts bons escriptors i escriptores a Lleida que no es coneixen, i a la irreductible pensem que el que tenim a prop pot ser millor que el que ens ve de fora, o almenys igual. A les nostres prestatgeries hi ha un apartat on tenim tots els autors de Ponent independentment del gènere: novel·la negra, poesia, narratives, assaig, etc. Estan en un lloc privilegiat de la llibreria perquè siguin fàcils de trobar. Fins al moment, els autors estan molt contents de veure la visibilitat que tenen les seves obres.

Ha anat agafant força el projecte d'ençà que vau obrir?

Raquel: Vam obrir just abans de Nadal, i això ha estat una mica enganyós a l'hora de fer valoracions, perquè s'uneix l'efecte novetat amb l'efecte Nadal. En tot cas, la irreductible va tenir un acolliment magnífic. Amb el pas dels mesos anem veient el tipus de lector que tenim i quines són les seves preferències. També volem destacar als nostres veïns de Cappont que ens transmeten la il·lusió que els fa tenir una llibreria al barri. Hem començat a comprovar que alguns clients ja són habituals, això és una prova d'assentament, que diu que estem fent les coses bé, però no ens conformem, encara volem oferir i treballar molt més!

Joan: Sí, la fidelització dels clients es nota quan repeteixen les seves visites a la llibreria perquè s'hi senten còmodes. Molts d'ells ens han comentat que els encanta aquest model, el de no només dispensar llibres, sinó un espai en el qual també els lectors poden passar una estona relaxats tot cercant llibres o fins i tot tafanejant-los asseguts als sofàs del punt de lectura. Són petites coses que fan que els nostres clients es trobin més còmodes en comparació a un lloc on només compren el llibre i ja. Volem fer nostre el lema que a la irreductible l'hora no es mira, el temps el decideixes tu.

Que us fa especials?

Raquel: Que és un projecte de vida, quelcom que arriba fruit de la nostra passió per la literatura. És molt més que un negoci. El que ens diferencia d'altres models és la proximitat. Volem estar a sobre del projecte, que no se'ns en vagi de les mans. La irreductible és un espai obert, on la gent entra sense pressa, els lectors es poden deixar aconsellar, on parlar de llibres, de literatura... Volem ser un lloc de referència en el qual pensis: "bé, donaré un tomb i passo per la irreductible a xerrar una mica de llibres o el que s'escaigui".

Què ofereix la irreductible, a banda de molta literatura i aquest espai confortable?

Joan: Ofereix una agenda d'activitats força variada. Ens movem molt en les nostres xarxes socials, és un dels punts que volem explotar més. Això ens permet fer directes amb escriptors i editors que no es poden desplaçar fins aquí sigui per la pandèmia o perquè estan molt lluny. També fem trobades de lectors amb escriptors per parlar d'un llibre determinat, perquè puguin comentar-lo tots plegats. A més, també es pot trobar una zona d'exposicions i participar de tallers, cursos, presentacions, etc., i tot el que se'ns pugui ocorre, que és molt més. Ens falta temps per fer tot el que voldríem!

la irreductible
Foto: Laura Gómez
la irreductible
Foto: Laura Gómez

Quin tipus d'exposició acull la irreductible?

Raquel: Tenim una sala que dediquem a un tema en concret cada mes, més o menys cada quatre setmanes va canviant. És una sala que acull una exposició temàtica, normalment tracta sobre algun tema en el qual la llibreria posa èmfasi durant tot aquest temps. Al mes de març la temàtica va ser "la literatura és nom de dona", i per això vam escollir l'exposició de la Palmira Rius, que connecta una sèrie de tapissos, divuit en total, amb textos d'escriptores lleidatanes fets a mida de l'obra corresponent. Per aquest mes d'abril el dedicarem a la vinculació de l'art amb la literatura, i l'exposició també anirà en aquesta línia.

Quin és el punt al qual voleu arribar?

Raquel: Jo em conformo que la irreductible sigui un lloc en el qual es pensi i es gaudeixi del temps, un lloc característic de Lleida. Que la gent digui "Si vas a Lleida, no et pots perdre passar per la irreductible!". Volem implicar-nos plenament en la vida cultural de la ciutat i contribuir al fet que segueixi creixent. Que hom ho consideri un espai segur i còmode, de confiança, en el qual puguis anar i passar una bona estona.

Joan: Aquesta és principalment la nostra idea, perquè això voldria dir que ha perdurat en el temps, que hem sigut capaços de consolidar aquest projecte. Nosaltres tenim moltes idees per fer que per la situació actual hem hagut d'ajornar, però confiem que quan les coses estiguin millor, les puguem fer realitat. L'objectiu és aquest, consolidar cada pas que donem abans de donar el següent.

Quins encants trobaran els vostres usuaris, amics, clientes quan us visitin?

Joan: Vam projectar tot perquè fos un espai molt acollidor amb molta llum natural, que fos força diàfan, què el lector no se senti aclaparat davant de tants llibres, al contrari, que vegi un espai ampli on se senti còmode. I per descomptat, el punt de lectura des d'on tens unes vistes espectaculars a La Seu Vella i al riu. Ens té el cor robat!

Una frase d'invitació a tothom.

Joan: El que li diria a una persona, que fins i tot no té l'hàbit de llegir, és que s'acosti un dia a la irreductible i que es deixi aconsellar, que pensi que un llibre el pot enganxar igual o més que una sèrie de televisió.

Raquel: Al final no hi ha un llibre per a cada lector, sinó que hi ha molts llibres per a cada lector i es tracta de saber que és el que busca cadascun. Nosaltres, que coneixem bé el nostre catàleg, tenim la capacitat de prescriure un llibre a aquest lector.

la irreductible
Foto: Laura Gómez
la irreductible
Foto: Laura Gómez
"
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta