la irreductible, un racó amb caliu literari i vistes a la Seu Vella

LLEIDACOM / Laura Gómez
26-03-2021
  • Preview sala la irreductible
    Peu de foto: 
    Foto: Laura Gómez

Quan necessites un respir d'aire fresc i surts a fer una passejada per la ciutat, voltes pels diferents barris de la ciutat de Lleida, passes pel carrer Jaume II, en el barri de Cappont, t'adones que tens el sender del Riu Segre a un costat, però prefereixes continuar voltant pel carrer. De sobte, et trobes un aparador amb un rètol que posa "la irreductible. ESPAI CULTURAL".

Siguis o no, un lector o lectora nat, sents la curiositat i entres, sense adonar-te que estàs a punt de descobrir un racó màgic, un racó amb encant, molt tranquil i ple de literatura.

Quan entres et reben amb un ampli somriure i et donen la benvinguda. Són Raquel i Joan, els creadors de la irreductible. Que després de molts anys d'experiència en el sector literari -ella és correctora editorial i ell escriptor-, van decidir fer el canvi i conèixer el món de la literatura des de darrere del taulell. T'ofereixen la seva ajuda per si busques alguna cosa en concret. Penses la resposta i l'única cosa que et dius és "si només he entrat per curiositat". Així que, agraeixes la seva atenció, però afirmes que només vols mirar.

Foto: Laura Gómez

Comences a passejar pel lloc, que fa olor de llibres nous, a més d'una subtil aroma a bambú. Trobes prestatgeries plenes d'obres literàries, hi ha centenars de gèneres, alguns els reconeixes, uns altres no, veus la portada de molts, entre ells, autors de la teva ciutat, escriptores i escriptors de Ponent, bosses fetes amb roba amb frases que evoquen missatges, punts de llibre i diferents accessoris. Agafes un dels llibres per curiositat, ho obres per a llambregar-ho, llegeixes la sinopsi i et trobes que t'interessa el tema principal que tracta, però encara no tens la seguretat de voler comprar-lo. La Raquel i el Joan t'ofereixen que t'acomodis en el seu saló de benvinguda. Et dirigeixes a la sala i trobes un ampli sofà, amb una xemeneia al costat d'aquest, una catifa que et fa sentir els peus com cotó, entre altra decoració plena de cultura. Seus enfront d'un aparador de cristall, des d'on es veu La Seu Vella i el riu. També hi ha música ambient, així que, per què no llegir les primeres pàgines gaudint d'aquesta comoditat? Apreciar la tranquil·litat que la irreductible ofereix i del confortable que resulta l'entorn de llibres nous, música tranquil·la, un sofà, una xemeneia i les vistes a un dels patrimonis de la ciutat, fan que et sentis molt a gust.

A més d'aquest confortable espai, la parella d'emprenedors et conviden a conèixer la seva sala d'exposicions. la irreductible compta amb un saló ampli i il·luminat, on acull diferents creacions artístiques i literàries que canvia de temàtica cada quatre setmanes. Raquel i Joan organitzen diferents tallers amb escriptors, cursos i presentacions cada mes. T'adones que per al mes de març -mes de la dona- han tingut un ampli programa en la seva agenda, exposicions de tapissos on les dones són protagonistes, a més de trobades virtuals amb escriptores i altres activitats. De cara al mes d'abril en tindran d'altres exposicions.

la irreductible
Foto: Laura Gómez

Comences a entendre perquè la irreductible no és una llibreria qualsevol, és molt més que això. Visitar la irreductible no és entrar, comprar un llibre i anar-te'n. És visitar un racó amb encant al centre de Lleida. És un lloc on t'acullen amb total disposició, bé sigui per a convidar-te a llambregar les pàgines d'un llibre i decidir si el compres, o per a parlar amb tu sobre literatura, escriptors i gèneres literaris, o bé sigui per a aconsellar-te i guiar-te en la compra de les moltes històries que coneixen aquesta parella d'emprenedors. Posen tota la seva dedicació i constància perquè d'aquí a un temps, quan pensis en Lleida, pensis en la irreductible. Aquell lloc que, sense importar si ets o no lectora o lector habitual, t'acull i et guia per a oferir-te una història plasmada en un llibre que pot arribar a enganxar-te. Fins i tot, t'agradarà molt més que la millor sèrie de televisió mai publicada.

Si tu vols compartir les teves preferències amb la Raquel i el Joan, ells, com a "metges literaris", poden prescriure't el llibre que millor et faci sentir i s'acomodi a tu. D'aquesta manera, sense importar les preferències i gustos que tinguis, la irreductible es convertirà en la teva llar literària de confiança.

Després de recórrer amb més atenció aquest racó amb encant presentat en forma d'espai literari, t'acomiades i surts de la irreductible amb un llibre i la sensació de suport, de retrobat o, fins i tot, d'haver-hi descobert aquest plaer literari que tots i totes portem dins i que a vegades descuidem o oblidem.

Foto: Laura Gómez
la irreductible
Foto: Laura Gómez
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta