La jutge ordena traslladar obres del MNAC i Lleida a Sixena

j.b.
Publicat: 
24-05-2016
Actualitzat: 24-05-2016 11:55
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La jutge ordena traslladar obres del MNAC i Lleida a Sixena

La magistrada María del Carmen Aznar, titular del jutjat núm. 1 d’Osca, va firmar ahir una interlocutòria per la qual va acordar desestimar l’oposició de la Generalitat i del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) a l’execució provisional de la sentència que va emetre l’any passat per la qual va invalidar la compra d’un centenar d’obres d’art a les monges de Sixena als anys 80 i 90 i ordenava en conseqüència que s’entreguessin al monestir. S’ha de recordar que 53 d’aquestes peces es conserven al MNAC, mentre que unes altres 44 són al Museu de Lleida, algunes de les quals en l’exposició permanent de la col·lecció. Encara que la sentència que la jutge de primera instància va emetre el 8 d’abril del 2015 està recorreguda davant una instància superior, l’Audiència Provincial d’Osca, aquesta nova interlocutòria n’autoritza l’execució provisional a l’espera d’una sentència definitiva.

Això sí, la interlocutòria no especifica la data o el termini per a aquesta execució, que el jutjat determinarà durant els pròxim dies. A aquest fet es remet la conselleria de Cultura de la Generalitat. Fonts oficials del departament van confirmar la recepció de la interlocutòria judicial i el seu examen per part dels serveis jurídics i van assenyalar que “a efectes pràctics no implica cap tipus d’acció, ja que no es determina ni quan, ni on ni com ha de realitzar-se aquesta execució provisional de la sentència”. En aquest sentit, les mateixes fonts van assegurar que “de moment això no implica cap tipus de canvi”, almenys fins que el jutjat determini aquests detalls.

Per la seua banda, l’advocat de l’ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, va recordar que davant d’aquesta interlocutòria ja només seria possible la interposició d’un incident de nul·litat, que resoldria el mateix jutjat, i va advertir que, en cas d’incomplir-se, s’imposaria una multa coercitiva i el segrest judicial de les obres per part de la policia.

Santi Vila va acordar entregar 53 peces del museu barceloní

El acord frustrat del conseller de Cultura, Santi Vila, amb la seua homòloga d’Aragó, Mayte Pérez, del mes d’abril passat incloïa la tramesa al monestir de Sixena de les 53 peces que conserva el MNAC de les que es van adquirir a les monges de l’orde de Sant Joan de Jerusalem els anys 1983, 1992 i 1994. De fet, es tracten dels béns de menor valor artístic i històric del conjunt adquirit per la Generalitat i que la jutge d’Osca va sentenciar com una compra il·legal. El Museu de Lleida exhibeix algunes de les obres més valuoses, com ara tres caixes sepulcrals gòtiques de fusta pintada o quatre fragments d’un retaule d’alabastre del segle XVI.

Comparteix

També t'interessarà