La Llotja de Lleida acull una Marató de Donants de Sang

REDACCIÓ
12-10-2020
  • Noves dates per donar sang a La Llotja de Lleida
  • La Llotja de Lleida acull una Marató de Donants de Sang

Lleida viurà la pròxima setmana una nova edició de la Marató de Donants de sang de la ciutat. Per primer cop, la campanya se celebrarà durant dues jornades consecutives, el 13 i 14 d’octubre, de 10 a 14 i de 16 a 21 hores, per acollir de forma esglaonada els donants i garantir totes les mesures de seguretat.

La campanya es marca el repte d’arribar a les 300 donacions al llarg dels dos dies i l’objectiu és incrementar les reserves de sang després dels mesos d’estiu, quan les donacions baixen al voltant d’un 30%.

Cada dia calen 1.000 donacions de sang a Catalunya per atendre els pacients dels hospitals. A més, durant la tardor s’espera una alta activitat transfusional amb la represa dels tractaments i intervencions ajornats durant la pandèmia.

Avui hi ha reserves per als propers 8 dies, quan el nivell òptim són 10

Durant les dues jornades de la Marató es podrà fer donació de sang i de plasma. Tots els donants que vulguin fer donació de sang durant la Marató han de reservar cita prèvia des del web donarsang.gencat.cat/MSLleida. 

La campanya, organitzada pel Banc de Sang i Teixits (BST), compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lleida i l’Associació de Donants de Sang de Lleida.

Malgrat la Marató d’enguany no podrà comptar amb la participació presencial d’entitats, institucions i empreses ni amb l’organització d’activitats lúdiques i culturals, el teixit associatiu de la ciutat s’ha implicat per donar suport de manera virtual i amb les donacions dels seus col·lectius.

Malgrat els avenços científics i tecnològics, la sang no es pot fabricar. És per això que la donació voluntària i altruista és encara l’única via per obtenir tota la sang necessària per atendre a tots els malalts de Catalunya. De fet, es calcula que diàriament es necessiten entre 800 i 1.000 donacions de sang.

De cada donació de sang se’n beneficien com a mínim tres persones, ja que durant el processament de cada bossa s’obtenen glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Tots aquests components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular. Podem donar sang més d’una vegada l’any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades i els homes 4.

De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions:

  • Tenir més de 18 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada
  • Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dona resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.  

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta