La malaltia de Coats: què és i quins són els símptomes més comuns?

REDACCIÓ
01-09-2021
 • La malaltia de Coats: què és i quins són els símptomes més comuns?

El passat 17 d'agost va tenir lloc el dia internacional de la malaltia de Coats, una malaltia crònica i poc freqüent. Els primers símptomes apareixen principalment durant la infantesa o l'adolescència. Especialistes del Grup HLA  exposen que aquesta patologia ocular també rep el nom de "síndrome de retinitis exsudativa".

La malaltia de Coats es produeix per una alteració en el desenvolupament dels vasos sanguinis de la retina i provoca que els qui la sofreixen perdin la visió progressivament. Avui dia es desconeixen les causes que ho ocasionen, encara que podria estar relacionada amb alteracions genètiques. El seu peculiar nom es deu al descobridor, George Coats, un oftalmòleg britànic que va descriure, a principis del segle XX, aquesta malaltia.

Símptomes de la malaltia de Coats
Es tracta d'una malaltia de baixa prevalença. En general, les primeres manifestacions es produeixen a edats primerenques. S'estima que 8 de cada 10 persones amb malaltia de Coats presenten símptomes durant els seus primers deu anys de vida.

Encara que es dóna tant en homes com en dones, sí que és cert que té major prevalença en el sexe masculí. Entre els símptomes més comuns que se solen presentar estan:

 • Disminució o pèrdua de visió. De manera habitual aquesta pèrdua de visió és unilateral, és a dir, afecta un sol ull. Aquesta pèrdua de visió, en ser progressiva, pot resultar imperceptible, per la qual cosa les revisions oftalmològiques són un recurs eficaç per al diagnòstic precoç de la malaltia de Coats.
 • L'estrabisme és un altre dels seus símptomes. L'estrabisme consisteix en el fet que els ulls miren en una direcció diferent. Aquesta desviació pot afectar a un o tots dos ulls.
 • La leucocòria és un altre dels símptomes propis de la malaltia de Coats. Es produeix quan la pupil·la presenta un color blanc, en lloc de negre. Aquest fet s'observa principalment quan la llum incideix directament sobre la pupil·la, arribant a ser perceptible, per exemple, en prendre un retrat fotogràfic amb flaix d'una persona amb malaltia de Coats.
 • Filtració de líquid dels vasos sanguinis (exsudació).
 • Edema.

En estadis més avançats, la malaltia de Coats pot ocasionar:

 • Despreniment de retina.
 • Glaucoma.
 • Degeneració del globus ocular.

Quins reptes planteja el diagnòstic de la malaltia de Coats?

Un dels principals reptes de la malaltia de Coats és el seu diagnòstic. En les seves fases inicials sol passar desapercebuda, ja que a penes presenta símptomes. I en uns certs casos, quan els símptomes apareixen, en ser progressius, poden ser inadvertits per al mateix pacient.

Des del punt de vista clínic, els símptomes més comuns de la malaltia de Coats són similars a altres patologies de major prevalença. Per exemple, la leucocòria també és comuna en els nens amb retinoblastoma, un càncer ocular que es presenta inicialment en la retina.

Per a afavorir el diagnòstic diferencial, se solen recórrer a les següents proves diagnòstiques:

 • Proves d'imatge com l'ecografia d'alta resolució, la ressonància o la tomografia de coherència òptica (OCT).
 • Exploració oftalmològica que permeti avaluar l'agudesa visual del pacient.
 • Angiografia.

En relació amb el tractament, el diagnòstic precoç és indispensable. Amb un tractament a temps s'impedeix que la malaltia avanci i que ocasioni símptomes irreversibles com el despreniment de la retina. Les principals línies terapèutiques són cirurgia o crioteràpia.

Recorda

 • La malaltia de Coats és una patologia ocular, crònica i de baixa prevalença que, en cas de no rebre un diagnòstic i tractament precoç, ocasiona una pèrdua progressiva de la visió.
 • Es produeix per una alteració en el desenvolupament dels vasos sanguinis de la retina.
 • S'estima que en el 80% dels casos, els primers símptomes es produeixen durant la primera dècada de vida, sent més comuna en homes que en dones.
 • Els símptomes més habituals són pèrdua progressiva de la visió, estrabisme i leucocòria.
 • Per a conscienciar i donar a conèixer aquesta malaltia, cada 17 d'agost té lloc el dia internacional de la malaltia de Coats.
Comparteix

També t'interessarà