La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) empitjora si la persona també pateix diabetis

REDACCIÓ
Publicat: 
17-06-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) empitjora si la persona també pateix diabetis
    Peu de foto: 
    La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) empitjora si la persona també pateix diabetis

Un estudi realitzat a l’Atenció Primària de Lleida confirma l’empitjorament dels malalts diagnosticats amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) que també pateixen diabetis tipus II. En concret, l’estudi va mostrar que la incidència d'hospitalització per exacerbació greu (hospitalitzacions) de la MPOC en aquest col·lectiu de pacients va ser del 9,98% . La recerca ‘Incidencia de exacerbación grave en pacientes codiagnosticados de diabetes y enfermedad pulmonar obstructiva crónica: estudio de cohorte’ s’ha publicat recentment a la revista Atención Primaria.

La investigació ha comptat amb la participació de 761 pacients diagnosticats de les dues patologies de 7 Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida ciutat (CAP Bordeta-Magraners, CAP Rambla Ferran, CAP Primer de Maig, CAP Eixample, CAP Balàfia-Pardinyes, CAP Cappont i CAP Onze de Setembre). El personal investigador ha analitzat diferents variables demogràfiques i d’hàbits per a veure la seva evolució durant la temporada gripal 2018-2019. Així mateix també s’ha analitzat la influència de la vacuna antigripal i antipneumocòccica, tot i que va demostrar un paper protector feble i caldria més estudis per a veure el seu paper.  

“En el moment actual hi ha molts estudis que tracten pacients amb una de les dues malalties per separat, però pocs tracten pacients diagnosticats d’ambdues” ha exposat la investigadora i primera autora de l’article, Maite Castañ. “Aquest estudi aporta noves evidències de les característiques dels malalts diagnosticats amb MPOC i diabetis tipus II procedents de consultes d'atenció primària d'una zona geogràfica d'estudi concreta”, ha exposat.

La recerca – liderada per Maite Castañ-Abad, Pere Godoy, Sandra Bertran, Josep Montserrat-Capdevila i Marta Ortega- ha comptat amb la participació de personal investigador de l’Institut Català de la Salut a Lleida, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), el Servei d’Epidemiologia de Lleida, el Centro de Investigación Biomédica en Red Epidemiología y Salud Pública (CIBERESP), la Universitat de Lleida, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida i l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol-Atenció Primària Lleida).

Comparteix

També t'interessarà