⏯️ La manca de personal obliga els veïns de la vall de Sió a desplaçar-se a Agramunt per anar al metge

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
20-03-2023
Actualitzat: 20-03-2023 18:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ La manca de personal obliga els veïns de la vall de Sió a desplaçar-se a Agramunt per anar al metge
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga (ACN)
  • ⏯️ La manca de personal obliga els veïns de la vall de Sió a desplaçar-se a Agramunt per anar al metge
    Peu de foto: 
    Foto Anna Berga (ACN)

Els 18 pobles de la vall de Sió que formen part de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) Agramunt denuncien que la manca de personal ha provocat que tots els pobles, excepte Agramunt, s'hagin quedat sense servei presencial de metge. I és que malgrat a aquesta ABS li corresponen cinc metges i mig, des de fa més d'un any només n'hi ha tres treballant a jornada sencera i un amb reducció de jornada. Davant d'això, els alcaldes dels municipis afectats, la majoria pertanyents a l'Urgell, però també n'hi de la Noguera i la Segarra, han elaborat un manifest per exigir al Departament de Salut que doti l'ABS amb el personal necessari per revertir aquesta "desatenció". També han iniciat una recollida de firmes que s'allargarà tot aquest mes de març.

L'Àrea Bàsica de Salut Agramunt dona cobertura a uns 7.000 habitants de 18 pobles pertanyents als municipis urgellencs d'Agramunt, Ossó de Sió i Puigverd d'Agramunt, així com de Preixens (Noguera) i dels Plans de Sió (Segarra).

Esterri d'Àneu tindrà un nou consultori local
Peu de foto: 
Foto Departament de Salut

A l'ABS Agramunt li corresponen 5,5 metges, però la marxa de professionals ha fet que des de fa un any el mateix volum de feina l'hagin hagut d'assumir 3 metges que treballen a jornada completa i un altre amb reducció de jornada. L'alcaldessa d'Agramunt, Sílvia Fernàndez, ha explicat que aquesta sobrecàrrega de feina ha deixat els professionals "esgotats" i que la manca de personal fa que s'hagi deixat de prestar el servei presencial de metge en tots els pobles excepte Agramunt.

Per tot plegat, els alcaldes dels pobles de l'ABS Agramunt demanen al Departament de Salut que solucioni la manca de personal i que compleixi amb els 5,5 metges que li corresponen a l'ABS per poder recuperar l'atenció a tots els pobles. A més, Fernàndez ha assenyalat que una part important dels veïns d'aquests municipis són gent gran que ara es troba "desatesa" per les dificultats que els suposa haver de desplaçar-se a Agramunt per anar al metge.

Els municipis ja han posat en coneixement de Salut aquesta problemàtica, tot i que des de Salut diuen que no troben professionals. Els alcaldes volen, doncs, que el manifest serveixi també per posar en coneixement de la ciutadania aquesta situació i han iniciat una recollida de firmes perquè els veïns recolzin el manifest que s'allargarà fins el pròxim 31 de març.

La gent gran, més depenent

En el cas de Preixens, en una legislatura s'ha passat de tenir servei presencial de metge a la vila i als dos nuclis de Pradell i les Ventoses, a no tenir-ne. "La gent està molt enfadada. Diuen que no ho podem permetre perquè això els fa molt dependents", ha lamentat el seu alcalde, Joan Eroles.

Per la seva banda, l'alcalde d'Ossó de Sió, Antoni Gilabert, ha explicat que l'anunci fa poques setmanes que es quedaven sense metge els va agafar per sorpresa, i ha afegit que "per la gent gran és una gran preocupació" per les dificultats que els suposa haver-se de desplaçar a Agramunt. "A veure si fem força i que no ens abandonin a aquests pobles perquè sinó això afavorirà el despoblament", ha afirmat.

Comparteix

També t'interessarà