La Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues lamenta les restriccions del consum d'aigua

REDACCIÓ
Publicat: 
04-06-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues lamenta les restriccions del consum d'aigua
    Peu de foto: 
    Mancomunitat d'Aigues de les Garrigues

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues lamenta que unes filtracions de plaguicides han obligat a establir restriccions en el consum d’aigua, unes mesures que afecten 25 municipis de les Garrigues i els pobles del voltant, que no poden consumir aigua de boca fins a nou avís.

El president de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues, Sisco Esquerda, ha explicat que és la segona vegada que es dona aquesta situació en pocs mesos i és necessari explorar altres maneres de posar-hi solució. En aquest sentit, Esquerda apunta a la creació d’una segona captació per tal que el veïnat d’aquests municipis no es vegi afectat per les restriccions, un fet que per a Esquerda “cada cop és més freqüent”.

25 pobles afectats per la prohibició

En concret, les restriccions actuals afecten a 25 pobles del territori: L'Albagés, l'Albi, Alcanó, Aspa, Bellaguarda, Bovera, Cervià de les Garrigues, el Cogul, l’Espluga Calba, la Floresta, Fulleda, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, Llardecans, Senan, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, Sarroca de Lleida, el Soleràs, Tarrés, els Torms, Torrebesses, el Vilosell i Vinaixa. Tots aquests municipis s’abasteixen de l’aigua de boca que prové de la captació del pantà d’Utxessa.

Aquesta situació l’ha desencadenat l’alta densitat de plaguicides fruit de filtracions del terreny agrícola que ha detectat la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues aquests dies, en les comprovacions que duu a terme periòdicament al pantà d’Utxessa. En aquest sentit, Esquerda explica que s’hi ha trobat altes quantitats de metolaclor, un herbicida que s’utilitza majoritàriament per evitar les plagues al blat de moro.

La Mancomunitat ha augmentat la dosi de carbó actiu per poder subsanar aquesta situació el més aviat possible, i ha emès un comunicat en què dona a conèixer la prohibició, als 25 municipis, del consum d’aigua de boca, tant per veure com per cuinar, fins a nou avís. Així mateix, la Mancomunitat alerta que, malgrat disposar de sistemes de filtratge de l’aigua, aquests no tenen la capacitat de diluir la quantitat de plaguicida que té l’aigua en aquests moments.

El president de la Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues també lamenta que aquesta situació que es dona de forma continuada serà una causa més del despoblament del territori garriguenc. “La gent no vindrà a viure a les nostres terre perquè l’aigua no és bona, i en ple segle XXI cal garantir que aquests problemes no es donin”, ha explicat Esquerda.

Des de la Mancomunitat consideren “excessiva” la concentració de plaguicides en una zona on hi ha la captació d’aigües i que alhora es un espai protegit que forma part de la Xarxa Natura 2.000, on hi ha espècies protegides.

Igualment, la Mancomunitat ha donat a conèixer a través del seu comunicat que, d’acord amb l’Agència de Salut Pública, amb la qual es mantenen en contacte, aquesta prohibició no té cap afectació a l’aigua de les piscines. Així mateix, l’Agència de Salut Pública s’ha compromès a agafar  mostres d’aigua  de tots els dipòsits municipals que formen part de la Mancomunitat.

Comparteix

També t'interessarà