La mesquita al carrer del Nord de Lleida no podrà ser una realitat

ACN
14-09-2021
  • La mesquita al carrer del Nord de Lleida no podrà ser una realitat
  • La mesquita al carrer del Nord de Lleida no podrà ser una realitat

L'oratori que la comunitat musulmana que resa al Palau de Vidre de Lleida volia obrir al carrer del Nord no podrà ser una realitat. La proposta de modificació en l'ordenança proposada pel govern municipal és insuficient per aconseguir-ho, tot i flexibilitzar algunes restriccions i limitacions amb l'objectiu de facilitar l'obertura de centres de culte a la ciutat. La tinent d'alcalde i regidora de Drets Civils, Sandra Castro, ha presentat aquest dilluns aquesta proposta de modificació a l'Assemblea Municipal de les Religions i a la Federació d'Associacions de Veïns i ha explicat que la comunitat musulmana segueix buscant locals tot i que no ha concretat si algun dels plantejats compliria la normativa.

La proposta de la Paeria planteja doblar la capacitat permesa d'un centre de culte dins la trama urbana de 100 a 200 persones i redueix de 150 a 100 metres el mínim de distància que han de mantenir establiments de confessions religioses diferents -manté els 150 metres per a establiments de la mateixa confessió religiosa-. Tot i això, la proposta manté que no es puguin obrir centres de culte en carrers ni places amb ús preferent per vianants ni en locals amb una vorera inferior als 3 metres -tot i incloure la possibilitat de comptar-hi les places d'aparcament-.El terreny comprat per la comunitat musulmana vora el pont de Pardinyes no és apte per construir-hi una mesquita

©LLEIDA.COM


El local del carrer del Nord de Lleida on la comunitat musulmana volia obrir l'oratori, doncs, no compleix ni la normativa actual ni la proposta de modificació de l'ordenança d'establiments de pública concurrència plantejada pel govern municipal, ja que es troba en un carrer d'ús preferent per a vianants i en què la vorera fa 1,27 metres d'ample i no compta amb places d'aparcament que permetin ampliar-la més, entre d'altres.

Castro ha explicat que el text de la proposta de modificació es penjarà al web de Paeria i s'obrirà un període d'al·legacions amb l'objectiu de presentar-lo al ple del mes d'octubre. Un altre dels canvis que proposen és reduir el requisit d'ample de façanes, de 8 a 6 metres.

La proposta de modificació respon a la petició de l'Assemblea Municipal de les Religions davant una ordenança "molt restrictiva" que feia "inviable" que a Lleida es poguessin obrir centres de culte, ha recordat Castro. Des del 2016, ha dit, s'han obert 1 o 2, tot i reconèixer que cada setmana es reben peticions." Vam veure que el problema era l'ordenança i que per garantir el dret de culte calia modificar-la", ha explicat. Si aquesta proposta tira endavant, primer s'ha d'aprovar al ple, després cal obrir un període d'al·legacions i després s'ha d'aconseguir l'aprovació definitiva en un altre ple, ha puntualitzat.

Comparteix

També t'interessarà