La Moreneta de Montserrat, "convidada" especial al Lleidantic

REDACCIÓ
Publicat: 
17-11-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Moreneta de Montserrat, "convidada" especial al Lleidantic
    Peu de foto: 
    Fira Lleida
  • La Moreneta de Montserrat, "convidada" especial al Lleidantic
    Peu de foto: 
    Fira Lleida

Les antiguitats, els vehicles clàssics, els vinils i els trens en miniatura vindran acompanyats en aquesta edició de Lleidantic per una “convidada” molt especial: la Moreneta. O millor dit, les Morenetes, perquè el col·leccionista Josep M. Sabartés exposarà al saló un conjunt de 88 figures de la Mare de Déu de Montserrat, una àmplia mostra del centenar llarg de reproduccions que el lleidatà, originari d’Artesa de Segre, ha aplegat en poc més d’un any.

Entre les Morenetes exposades al Pavelló 4 de Fira de Lleida, adquirides per tot Espanya, hi ha figures de ferro forjat, plàstic, fusta i pedra, d’entre 5 i 60 centímetres d’altura, i alguna amb un pes superior als 30 quilos. La mostra inclourà Marededéus musicals, amb il·luminació o amb cambril inclòs.

Sabartés ha reunit també més de 200 complements relacionats amb la Moreneta, des de plats, olles i vasos a campanes, quadres i retaules, tot i que el seu objectiu bàsic és “arribar a tenir dues-centes figures de la verge, figures que a més vull exposar en el futur en un espai permanent a Artesa”.

En aquest espai, que inaugurarà el proper 23 d’abril, coincidint amb la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, hi figurarà també una talla a escala 1:1 que Joan Montero, prestigiós escultor i artista d’Olot especialitzat en la talla artística de fusta, està elaborant expressament per a la col·lecció de Sabartés. Devot des de jove de la Moreneta, creu que “una col·lecció així cal compartir-la amb la gent, seria molt egoista quedar-me-la només per a mi”.

Sabartés és autor també 4 llibres, L’Èxode Pallarès (1983), L’espai fruiter a Lleida (1994), Artesa de Segre, avui i demà (1996), aquest darrer com a coordinador, i Població i territori a l’Alt Pirineu Lleidatà (1998). Una circumstància curiosa és que l’any 1984 Sabartés va presentar L’espai fruiter a Lleida precisament a la Fira de Lleida, però en un altre saló, la Fira de Sant Miquel. 

La 28a edició de Lleidantic (Saló d’Antiquaris i Brocanters de Lleida), la 15a edició de Lleida Retro (Fira de Vehicles Clàssics), la 11a Trobada del Disc i la 1a edició de Mini Expotren (Saló del Col·leccionisme i Modelisme Ferroviari) tindran lloc aquest cap de setmana al Pavelló 4 de Fira de Lleida. La manifestació firal comptarà amb 36 expositors procedents de Catalunya, Madrid i l’Aragó. L’horari del quàdruple certamen, organitzat per Fira de Lleida, anirà de 10.30 a 14.00 h i de 16.00 a 20.30 h.

Comparteix

També t'interessarà