La música també pot curar

ACN
Publicat: 
15-11-2019
Actualitzat: 15-10-2020 16:25
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La música també pot curar

El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Fundació Orfeó Lleidatà han estrenat aquest novembre un projecte pioner que consisteix en oferir sessions de musicoteràpia participativa als pacients ingressats a l'UCI, als seus familiars i als professionals que els atenen. L'objectiu és millorar l'estat anímic i físic del pacient, a la vegada que és "un pas endavant cap a la humanització de les cures crítiques", segons ha explicat el cap del Servei de Medicina Intensiva de l'hospital, Jesús Caballero. Les sessions es celebren cada divendres i van a càrrec de dos músics i musicoterapeutes de l'Orfeó Lleidatà. De mitjana hi participen entre 4 i 6 pacients i, de moment, hi ha programades catorze sessions.

"És una assistència pel pacient però basada en les persones" ha indicat Caballero, que ha afegit que es tracta d'un projecte pioner perquè "és la primera vegada que la musicoteràpia és fa a tres bandes: amb el pacient, la seva família i els professionals". Caballero ha explicat que el projecte "és molt positiu per a tots" perquè ajuda a reduir els nivells d'ansietat, desperta emocions dels participants i prevé el delírium, així com afavoreix la mobilització des pacients. "Quan les vius se't posa la pell de gallina i la gent s'involucra", ha afegit.

Les sessions van a càrrec dels músics i musicoterapeutes de l'Orfeó Lleidatà, Pau Gimeno i Raquel Peremartí. Els dos han qualificat la iniciativa de "molt positiva" i han assenyalat que es tracta d'un "recurs més que està al servei dels professionals". Els pacients que es beneficien d'aquestes sessions han de complir diversos criteris, ha explicat Peremartí. Aquests són que "puguin mantenir-se desperts" i que tingui la capacitat "d'estar actius i compartir amb els músics" ja que es tracta de sessions "força actives". Peremartí també ha explicat que durant aquestes sessions, en les que hi participen familiars i professionals, els pacients "demanen cançons", canten i acompanyen els músics amb instruments.

Pilar Villanueva és una de les familiars que ha participat en diverses sessions de musicoteràpia i considera que aquestes "ajuden moltíssim" als pacients. Inclús, s'ha emocionat a l'explicar com la musicoteràpia ha ajudat la seva mare. "El primer cop que la meva mare va sentir la música va començar a moure els peus per primera vegada", ha afirmat. Villanueva també ha agraït la "labor increïble" que fan els responsables del projecte perquè "donen alegria en un lloc on els pacients estan una mica desubicats".

Per la seva banda, el director de la Fundació Orfeó Lleidatà, Òscar Enrech, ha explicat que fa dinou anys que desenvolupen diferents projectes socials amb la voluntat "d'apropar la música a la ciutadania" i, en aquest cas concret, s'ha fet de manera molt "transversal". "A una UCI hi ha un perfil molt divers de persones", ha indicat Enrech que ha afegit que aquest projecte "suposa un pas més endavant en l'acostament de la cultura cap a les persones" i per "posar en valor la cultura com a eina de transformació i de qualitat de vida".

La iniciativa és fruit d'un conveni de col·laboració entre l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i la Fundació Orfeó Lleidatà i compta amb el finançament de l'Obra Social 'la Caixa', Plusfresc, Catalana Occident i Sistemas Digitales Ricoh.
 

Comparteix

També t'interessarà