La Paeria clourà aquesta setmana la rehabilitació del Molí de Sant Anastasi com a equipament

REDACCIÓ
Publicat: 
03-04-2022
Actualitzat: 03-04-2022 1:23
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Paeria clourà aquesta setmana la rehabilitació del Molí de Sant Anastasi com a equipament
  • La Paeria clourà aquesta setmana la rehabilitació del Molí de Sant Anastasi com a equipament

L’Ajuntament de Lleida clourà aquesta setmana les obres d’adequació del Molí de Sant Anastasi per a convertir-lo en un equipament, segons ha pogut certificar el primer tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme, Toni Postius, després de visitar l’històric edifici del barri de la Bordeta, al qual se l’ha dotat d’una rampa per poder-lo fer accessible.

Amb la legalització dels serveis d’electricitat, climatització i aigua potable per poder utilitzar aquest espai, gestió que es resoldrà durant la mateixa setmana, s’ha donat resposta a la demanda de la Comissió de Cultura del Consell de Zona de la Bordeta i s’ha pogut rescatar aquest edifici del segle XIII, un dels més immobles més vells que es tenen documentats a Lleida, perquè funcioni com un equipament per a la ciutat.

Les obres que s’han fet ara complementen la rehabilitació que va iniciar-se en altres mandats i en la qual va quedar pendent millorar l’accessibilitat i els tancaments de l’edifici.

La voluntat és que aquest espai, a més de tenir una funcionalitat pels veïns i veïnes del barri, s’incorpori a la xarxa d’edificis adscrits al Museu de l'Aigua. En col·laboració amb la Regidoria de Cultura, s’estan planificant activitats perquè pugui ser visitable per part de les escoles i s’integri com a element turístic, per la qual cosa es compta amb el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Lleida, que ha fet un inventari de les peces del Molí en previsió de poder-ne col·locar algunes que expliquin millor la seva funcionalitat.

Nova ruta del Museu

Coincidint amb la fi de les obres, el Molí de Sant Anastasi ha estat el fil argumental de la ruta amb què el Museu de l’Aigua ha volgut celebrar el Dia Mundial de l’Aigua, que enguany ha estat dedicat a les aigües subterrànies.

Aquesta nova ruta, en què han participat 25 persones, ha tingut el seu itinerari pel barri de la Bordeta, per on circula soterrada la séquia de Fontanet, que només aflora a l’alçada del molí. Un equipament que ha anat passant de mans privades a públiques i a l’inrevés en diverses etapes de la seva història, fins que el 1995 va ser comprat per la Paeria, que va iniciar una rehabilitació integral a través de l’Escola Taller Municipal, però que va quedar inacabada fins ara.

Els visitants han conegut el funcionament del molí fariner i han descobert com la força de l’aigua que circula als seus peus ha estat capaç de moure tota una estructura de moles i engranatges per moldre el cereal, així com l’aigua ha estat un element transformador de l’Horta en zona urbana. 

Comparteix

També t'interessarà