La Paeria destinarà finques de Rufea amb 55 ha a pastura per a ovelles

MARIA MARQUÈS
10-08-2019
  • La Paeria destinarà finques de Rufea amb 55 ha a pastura per a ovelles

La Paeria traurà a concurs a la tardor un total de 55 hectàrees de finques municipals a la partida de Rufea per destinar-les a pastura per a ovelles, segons van informar ahir fonts municipals, a fi de mantenir l’entorn, eliminar la vegetació i evitar possibles incendis. Aquestes hectàrees estan distribuïdes en finques al costat de la carretera de la partida, a l’entrada dels aiguamolls, i al voltant de l’antiga granja militar, on de moment no està previst cap actuació a les seues instal·lacions. Les mateixes fonts van explicar que “la taula de contractació ha d’avaluar encara si la licitació es farà a través d’un concurs o d’una subhasta”.

El mes d’abril passat, un pastor va sol·licitar a l’ajuntament poder portar mil ovelles a pasturar en una d’aquestes parcel·les municipals, però quan l’expedient d’autorització temporal es trobava en exposició pública un altre pastor va demanar el mateix. Davant d’aquesta situació, l’ajuntament va decidir no donar l’autorització a cap dels dos sense abans fer un procediment de licitació obert, que finalment es farà a la tardor.

Algunes de les condicions per poder accedir al concurs seran que els animals hauran d’estar identificats; el sol·licitant haurà de disposar d’una assegurança de responsabilitat civil i danys a tercers per un import mínim de 30.000 euros; es prohibirà efectuar actuacions de tractament veterinari dins de la finca; el bestiar haurà d’estar controlat constantment per detectar qualsevol anomalia i perquè no surti fora de la parcel·la ni afecti vivers d’agricultors haurà d’estar tancat a la nit; no es podrà instal·lar cap tipus de construcció; quedarà prohibit l’accés a les instal·lacions de l’antiga granja militar, i el sol·licitant haurà de dipositar una fiança de 200 euros per cobrir possibles danys produïts a la finca. A causa que encara s’està treballant en el concurs, algunes de les condicions podrien modificar-se.

La pastura per a ovelles en finques municipals en desús és habitual. Un pastor ja havia utilitzat alguna de les parcel·les a Rufea i en altres ocasions també se n’havia cedit una altra a les Canals.

La Paeria iniciarà a finals de mes la segona fase de millora ambiental i paisatgística dels aiguamolls de Rufea, amb la finalitat de promoure i adequar aquesta zona desconeguda de l’Horta. Els treballs, que duraran cinc mesos, se centraran principalment en l’augment de la vegetació arbustiva i arbòria amb l’objectiu de regenerar el bosc de ribera –es plantaran un total de 650 arbustos i més de 500 arbres d’espècies diferents–, en la creació d’una bassa temporal per a la reproducció d’amfibis, en la col·locació d’un mirador elevat per facilitar l’observació paisatgística i en la creació d’una passarel·la a la bassa gran amb l’objectiu de donar continuïtat al camí perimetral existent. A més, es col·locarà una torre de biodiversitat amb una plataforma per a cigonyes, caixes niu per a muricecs, òlibes, orenetes, xoriguers i falciots, entre altres aus, així com també un hotel d’insectes, un refugi per a eriçons i un altre per a rèptils com sargantanes i llangardaixos.

El tinent d’alcalde i regidor de transició ecològica, Sergi Talamonte, i el regidor de l’Horta, Joan Ramon Castro, van visitar ahir la zona. “L’actuació permetrà potenciar les condicions de l’ecosistema i el seu valor paisatgístic, amb l’objectiu de donar-lo a conèixer entre la ciutadania”, va explicar Talamonte.

Els treballs, que s’han adjudicat a Leridana del Medio Ambiente SL per 115.000 euros, també inclouen l’eliminació d’espècies invasores, com les canyes, una estassada general, la millora dels sistemes de control dels accessos, la col·locació de noves taules amb bancs i aparcaments per a bicicletes.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next