La Paeria diu adéu a a les ampolles i gots de plàstic d'un sol ús

REDACCIÓ
11-08-2019
  •  La Paeria diu adéu a a les ampolles i gots de plàstic d'un sol ús

L’Ajuntament de Lleida deixarà d’utilitzar ampolles i gots de plàstic a totes les reunions que tinguin lloc a les dependències municipals amb l’objectiu de minimitzar la producció de residus, augmentar els índex de reciclatge i avançar cap a un model de ciutat més sostenible. A partir d’ara serà d’ús obligatori el consum d’aigua en gerres i gots de vidre reutilitzables i, quan no sigui possible utilitzar el vidre, el consum d’aigua s’haurà de fer en gots de cartró biodegradable i compostables.

L’actuació s’emmarca en el compromís de fer de la Paeria una institució sostenible i alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i permet avançar-se a la incorporació de la nova normativa europea de 2019 relativa a la reducció de l’impacte de determinats productes de plàstic en el medi ambient. En aquest sentit es calcula que, cada any, uns 8 milions de tones de plàstics acaben al mar, amb un gran impacte mediambiental. La solució passa, segons els experts, per reduir el consum dels envasos d’un sol ús, augmentar-ne el reciclatge i, també, buscar materials més sostenibles.

Segons dades de la Comissió Europea, entre el 80 i el 85% de la brossa marina és residu plàstic, dels quals els articles de plàstic d’un sol ús representa el 50% del total. Els productes de plàstic d’un sol ús suposen un greu risc per als ecosistemes marins, la biodiversitat i la salut humana, alhora que perjudiquen activitats com la pesca, el transport marítim i el turisme. Actualment, només un 30% dels residus de plàstic d’Europa es recullen per ser reciclats. Els propers dies es procedirà a enviar una carta a tots els departaments municipals per tal d’informar sobre la nova iniciativa i donar unes setmanes per adaptar-se a les noves directrius de funcionament.

A començaments de l’any 2017, l’Ajuntament de Lleida va decidir implantar de manera progressiva, en totes les regidories i dependències municipals, un sistema de recollida selectiva de residus que permet separar l’orgànica, els envasos, el vidre, el paper i la resta. Lleida té implantada la recollida selectiva de les cinc fraccions des de l’any 2007.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que davant de la malaltia de l'Alzheimer...