La Paeria posa en marxa una xarxa de voluntariat per coordinar iniciatives solidàries

REDACCIÓ
16-03-2020
  • La Paeria posa en marxa una xarxa de voluntariat per coordinar iniciatives solidàries

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha comparegut aquest migdia en roda de premsa per anunciar l’ampliació de mesures que la Paeria ha acordat en les darreres hores per mitigar la propagació del virus i garantir la protecció dels ciutadans i ciutadanes. El paer en cap, que ha realitzat aquesta compareixença a través d’streaming des del despatx d’Alcaldia, ha volgut remarcar que "hi ha una bona coordinació i la voluntat de servei públic és màxima per contribuir amb l’esforç col·lectiu i la responsabilitat cívica a evitar la propagació del virus i protegir el sistema”, ha destacat, abans d’afirmar amb rotunditat que “ens en sortirem”.

Miquel Pueyo, que ha agraït la solidaritat i la responsabilitat dels lleidatans i lleidatanes, els quals en la immensa majoria estan complint amb els deures de confinaments imposats, ha insistit a extremar les mesures de seguretat i ha demanat que tothom es quedi a casa i faci cas de les indicacions i recomanacions d’una manera estricta. “El confinament és la resposta necessària i imprescindible”, ha assegurat.

Dins del paquet de mesures acordades, l’alcalde ha anunciat que l’Ajuntament de Lleida ha decidit precintar les àrees infantils, parcs i jardins i equipaments esportius a l’aire lliure. Es posaran cartells d’advertiment i els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra vetllaran pel compliment de la prohibició del seu ús. El paer en cap ha explicat que es pren aquesta decisió per extremar les precaucions, seguint les recomanacions del Govern i de les autoritats sanitàries, i tenint en compte que s’han prohibit tots els desplaçaments que no siguin per necessitats bàsiques o feina.

Perquè aquesta informació arribi a tothom, s’editaran uns tríptics i cartells per explicar en les llengües oficials, però també amb altres que es parlen entre les comunitats de migrants de la ciutat, què suposa el confinament domiciliari.

L’alcalde ha agraït l’esforç dels agents de la Guàrdia Urbana, que estan vetllant per fer efectives les mesures de confinament, i ha explicat que durant el cap de setmana havien realitzat 153 requeriments de tancament de locals, que malgrat la disposició governativa continuaven oberts. El paer en cap ha qualificat aquesta actitud d’“inacceptable”, que han generat l’aixecament de quatre actes administratives per ignorar els requeriments.

Miquel Pueyo ha manifestat de la voluntat de protegir els treballadors municipals i ha demanat que també ho facin totes les empreses. “Només hi ha presència física en els serveis essencials, per la qual cosa l’Ajuntament de Lleida ha estat pioner en el teletreball, activant 200 màquines d’escriptori virtual en un cap de setmana, nombre que arribarà fins a un total de 600, per treballar des de casa”.

L’estat d’alarma també estipula la suspensió de terminis, per la qual cosa l’Ajuntament de Lleida ha decidit tancar, des d’avui mateix, l’Oficina Municipal d’Atenció al Ciutadà (OMAC), l’Oficina de Gestió i Atenció Tributària (OGAT), l’Oficina Local d’Habitatge (OLH) i totes les oficines municipals de la Paeria i de les EMD de Sucs i Raimat, que requereixen una atenció presencial.

Aquestes gestions es podran seguir realitzant via telefònica: a l’OMAC, 973678060, i a l’OGAT, 973700420.

A la OLH, totes les consultes i tràmits, tant les relacionades amb la gestió dels habitatges públics, com les relacionades amb els tràmits i ajudes públiques d'habitatges es seguiran atenent a través del telèfon 973 700 606 i a l'adreça de correu emu@paeria.cat. Recordeu que l’adreça de la seu electrònica de la Paeria és: seu.paeria.cat

Xarxa Local de Solidaritat

L’alcalde Miquel Pueyo també ha anunciat la decisió d’impulsar, coordinar i canalitzar des de la Paeria les mostres de solidaritat i suport comunitari que han nascut entre la ciutadania amb el desig d’ajudar al veïnat. “Considerem encomiable la capacitat d’autoorganització de la societat lleidatana, però entenem que cal unificar i coordinar tot l’operatiu de suport i ajuda mútua. La campanya ja està en marxa”, ha explicat el paer en cap.

La Paeria es posa al capdavant de la iniciativa perquè aquesta tasca “es farà garantint sempre la seguretat i les mesures de protecció, mitjançant uns estrictes protocols sanitaris i d’higiene”. Per tot això, “s’han habilitat tres formularis web perquè les persones puguin demanar informació, oferir-se per ser voluntaris i sol·licitar ajuda”, ha explicat l’alcalde de Lleida, que ha concretat que “els serveis de voluntariat que es realitzaran són el subministrament d’aliments o de productes bàsics, el de productes farmacèutics, la cura de petits i el suport tecnològic i/o comunicatiu, entre altres”.

Zona blava

Miquel Pueyo ha informat de la suspensió del pagament de totes les modalitats de zona blava de la ciutat, un acord que s’ha pres durant el cap de setmana, però que ha entrat en funcionament avui mateix. “En un moment de restricció màxima de la mobilitat, les necessitats de rotació són menors i no tindria sentit tenir els ciutadans baixant a treure el tiquet freqüentment”, ha dit.

En l’àmbit social, la Paeria també ha pres l’acord de garantir l’alimentació als nens i nenes que reben una beca menjador, així com el funcionament del menjador social.

L’alcalde també ha anunciat el trasllat de l’allotjament d’urgència pel Pla Iglú i les persones sense llar al pavelló municipal Agnès Gregori. Una decisió que es farà efectiva al llarg del dia d’avui, per garantir la seguretat i el confinament d’aquestes persones, i que no s’asseguraven en les dependències del carrer Companyia. Aquest equipament permet una capacitat de 50 places.

En la mateixa línia, també s’intensificarà el seguiment a les persones grans confinades a casa, a través del servei de teleassistència.

Obres aturades i Mercat extraordinari

Per altra part, el paer en cap ha informat que la Regidoria d’Urbanisme de l’Ajuntament de Lleida ha decidit aturar temporalment totes les obres de competència municipal que estaven en curs a la via pública, a causa de la impossibilitat de complir amb la distància mínima de seguretat entre persones i seguint les recomanacions i mesures que aplica també la Generalitat en les seves actuacions urbanístiques. Cal remarcar que els terminis administratius també han quedat aturats.

Cal destacar, però, que les brigades d’obres estan de guàrdia i a disposició del consistori lleidatà per a qualsevol emergència o urgència que pugui sorgir les setmanes vinents.

Per facilitar l’abastiment de la població de productes frescos i de KM 0, l’alcalde ha anunciat que s’està en converses amb el sector per habilitar els dimarts un mercat extraordinari a l’esplanada del Barris Nord, per tal de donar sortida als productes de proximitat, mantenint al mateix temps els mercats dels dijous i dissabtes.

El paer en cap també ha fet esment a les iniciatives en l’àmbit econòmic, ja que s’estan recollint propostes per tal de prendre decisions, per la qual cosa ha demanat al Govern espanyol que entomi aquest repte sense dilacions. “El món municipal no pot sortir més tocat de la crisi, ja que haurem d’incrementar el suport i l’assistència directa. Cal que l’Estat compensi a empresaris, autònoms i treballadors, però també a les administracions locals”, ha dit.

Més informació

El Govern de la Paeria ha decidit suspendre totes les comissions municipals que no hagin d’abordar temes rellevants en la gestió de l’Ajuntament, alhora que ha decidit fer-les telemàticament. Entre aquestes, es contemplen les juntes de Govern i de portaveus. La celebració de la pròxima sessió plenària del consistori queda pendent, ja que el real decret sobre l’estat d’alarma no estableix cap resolució sobre la seva convocatòria.

L’alcalde ha anunciat la posada en marxa d’un nou canal d’informació directa a la ciutadania per millorar les comunicacions amb els lleidatans i lleidatanes. S’ha obert a través de Telegram, ja que aquest canal permet una difusió massiva i unidireccional per trametre informació d’interès públic.

Per altra part, l’alcalde també ha explicat la decisió dels regidors de l’Ajuntament a declinar la seva participació en la presència de les tertúlies informatives dels diversos mitjans de comunicació, mentre duri aquesta situació d’emergència sanitària.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?