⏯️ La Paeria prepara 19 refugis per acollir a persones vulnerables durant les onades de calor

ACN
Publicat: 
26-07-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Refugis climàtics de Lleida ciutat per suportar la calor i conviure amb la covid-19. Centre Cívic de la Bordeta, jardins de les Magnòlies i Seu Vella
  • La biblioteca del Centre Cívic de la Bordeta serà un dels Refugis Climàtics
  • La regidora Elena Ferre, a la biblioteca del Centre Cívic de la Bordeta, que serà un dels Refugis Climàtics
  • Una de les sales del Centre Cívic de la Bordeta que serà un dels Refugis Climàtics
    Peu de foto: 
    Imatge arxiu
  • Façana del Centre Cívic de la Bordeta, que serà un dels Refugis Climàtics
  • La plaça de les Magnòlies de Lleida, considerada un dels Refugis Climàtics de la ciutat per les seves ombres
  • La Seu Vella de Lleida, considerada un dels Refugis Climàtics de la ciutat
  • Vistes Lleida des de La Seu Vella. Arxiu

La Paeria està habilitant 19 espais interiors climatitzats a la ciutat perquè la població més vulnerable hi pugui anar durant les onades de calor. A partir de dimarts s'hi podrà accedir de manera gratuïta a 7 espais culturals i està previst que, quan ho aprovi el Procicat, s'obrin també 6 Centres Cívics i 6 escoles. L'Ajuntament està elaborant un mapa de 'Refugis Climàtics' amb aquests espais interiors però també d'exteriors. En concret, es recomanen els 7 parcs i 35 carrers i places de la ciutat "més frescos" per passejar. Es caracteritzen per comptar amb vegetació i ombres que fan que depenent de la densitat i orientació es puguin registrar temperatures d'entre 2 i 4 graus menys que una altra zona de la ciutat que rebi el sol directe. 
L'increment dels episodis d'onades de calor motivades pel canvi climàtic fa que a Lleida, durant l'estiu, s'agreugi el fenomen conegut com a 'illa de calor urbana'. Són zones amb una alta concentració d'edificis, paviment i vials d'asfalt que absorbeixen la radiació i provoquen un augment de la temperatura de l'aire.

Per evitar-ho cal adaptar els espais urbans amb més zones verdes i ombres que puguin absorbir la radiació solar i, en conseqüència, reduir la temperatura. Aquest efecte també es pot aconseguir pintant de colors clars els teulats de les cases, amb asfalt no reflectant o amb jocs d'aigua al carrer.

"A Lleida tenim molt asfalt i poques zones verdes que fan que la calor es concentri. Si hi sumem la problemàtica de la covid-19 que fa que les famílies no puguin accedir a les piscines municipals, almenys de moment, necessitem oferir una alternativa a aquelles persones que no tenen segona residència ni club per suportar les altes temperatures durant el dia", explica la regidora de Participació de l'Ajuntament de Lleida, Elena Ferre, a l'ACN.

És per això, afegeix Ferre, que amb els Refugis Climàtics, la Paeria intenta garantir que en cada zona de la ciutat o en una de pròxima hi hagi un espai interior climatitzat. "Hem buscat espais grans perquè els pugui gaudir un gran nombre de persones i on els usuaris puguin mantenir les distàncies", concreta Ferre.

Refugis climàtics a Lleida

Per informar els veïns de Lleida de quines zones de la ciutat són més fresques durant els mesos d'estiu, l'Ajuntament està elaborant un llistat dels espais exteriors que registren temperatures més baixes de manera natural i d'espais interiors climatitzats que la Paeria posa a disposició de les persones més vulnerables.

En total s'han habilitat 19 Refugis Climàtics interiors a la ciutat amb entrada gratuïta. D'aquests, 7 són espais culturals i a més de funcionar com a espais climatitzats també tenen com a objectiu apropar la cultura a la ciutadania. S'hi podrà accedir des de dimarts i són el Museu de l'Aigua la Canadenca (Bordeta); Museu Automoció Roda Roda (Cappont); Dipòsit del Pla de l'Aigua, Centre d'Art la Panera i la Seu Vella (Centre Històric); Museu Morera i Casa dels Gegants (Zona Centre). 

També s'estan habilitant com a refugis climàtics 6 Centres Cívics: Balàfia, Bordeta, Mariola, Llívia, Pardinyes i Centre Històric; i espais de 6 escoles: les aules d'informàtica de les escoles Enric Farreny (Bordeta), Frederic Godàs (Cappont) i Pràctiques II (Joc de la Bola); la Sala d'actes de l'escola Joc de la Bola (Joc de la Bola), el poliesportiu de l'escola Josep Mañé i Gavaldà (Raimat) i el menjador de l'escola Països Catalans (Balàfia). Aquests 12 espais estan pendents de l'autorització del Procicat per poder obrir o de la finalització de les mesures més restrictives a la ciutat imposades per la Generalitat. 

Pel que fa als Refugis Climàtics exteriors, l'Ajuntament proposa 7 parcs: el de la Mitjana i la plaça Maria Rúbies (Pardinyes), els Camps Elisis (Cappont), el Parc de Joan Oró (Bordeta), la plaça de les Magnòlies (Balàfia), l'Arborètum (Ciutat Jardí), i l'Espai de les Moreres (Mariola). També recomana 35 carrers, avingudes i places a la ciutat per passejar per la seva cobertura arbòria i orientació respecte a la insolació en gairebé tots els barris de la ciutat.

Són l'avinguda Pearson i el carrer Xavier Puig Andreu, a Pardinyes; el Parc de les Vies, a Balàfia; els carrers Humbert Torres i el Parc de la Seu Vella, al Clot; el passeig Onze de Setembre, el parc Jaume Magre i la plaça interior de Joc de la Bola, a Joc de la Bola / Camp d'Esports; la plaça Galícia i l'Espai de les Moreres, a la Mariola; la rambla Aragó i els jardins de la UdL, a Universitat; els carrers de Joana Raspall i Ton Sirera, a l'Escorxador / Instituts; el carrer Major, Sant Antoni, la plaça de la Pau i la rambla de Ferran, al Centre Històric / Noguerola; l'avinguda Doctora Castells, Jaume II, el parc fluvial del Segre, la plaça Blas Infante i el Bosc Urbà, a Cappont; el carrer Vila Rodona, la plaça Joan XIII i el Bosc Urbà, a Magraners; la plaça Sant Jordi, la plaça Major, el Bosquet, el carrer Campament i la plaça Molí de Sant Anastasi, a la Bordeta; la plaça Secà de Sant Pere, els Jardins de Francesc Solana i l'inici del carrer Llibertat, al Secà de Sant Pere, i el Parc de Sant Anastasi, a Llívia.

Alguns d'aquests carrers es tallaran els dies que calgui "segons les necessitats" perquè els ciutadans hi puguin passejar lliurement, explica Ferre.
 

Comparteix

També t'interessarà