La pera blanquilla cotitza en l’arrancada de la campanya a preus similars a l’any passat

SEGREcom
04-09-2016
  • La pera blanquilla cotitza en l’arrancada de la campanya a preus similars a l’any passat

Els productors de pera blanquilla de Lleida destaquen la qualitat de la collita d’aquesta campanya com una de les claus i, per tant, tenint en compte el nivell de producció similar al de l’any passat, confien que aquesta campanya hagi de tenir bons resultats econòmics. De moment, les primeres cotitzacions a la llotja de Mercolleida són similars a les de l’any passat durant aquestes dates, només lleugerament superiors. La cotització orientativa d’aquesta setmana, la primera que apareix en tauler, és d’entre 45 i 55 cèntims d’euro per a calibres superiors a 60. L’any passat va arrancar amb una forquilla de preus més estreta, d’entre 45 i 50 cèntims.

Les previsions oficials de la conselleria d’Agricultura i Afrucat situen la producció d’aquest any en 14.620 tones a la província de Lleida, davant les 14.550 del 2015. Tanmateix, aquesta xifra és pràcticament un 17 per cent inferior a les 17.600 tones de la campanya 2014. La blanquilla era anys enrere la reina de la producció de peres a la província.

No obstant, l’auge de la conference i els problemes productius s’han traduït en arrancades de finques i, amb això, caiguda del potencial productiu. Bona part dels problemes van arribar a causa de la prohibició per part de la Unió Europea d’un regulador del creixement. Les seues alternatives no són tan efectives i, a més, resulten més cares, de manera que el maneig de les finques és més complicat i els costos de producció han anat incrementant-se.

Mercolleida també ha marcat preu per a la pera williams i barlet. Es tracta d’una varietat que tradicionalment ha tingut la indústria transformadora com a gran client.

Tanmateix, cada vegada va guanyant més terreny en la comercialització per al consum en fresc. Les primeres cotitzacions orientatives al mercat lleidatà se situen entre 40 i 45 cèntims d’euro. La producció estimada a la província aquest any és de únicament 17.300 tones, un 11 per cent menys que l’any passat. Si la comparació es fa amb el 2014, la collita pràcticament ha caigut a la meitat, perquè aquell any es van assolir les 31.800 tones.

Pel que fa al conjunt de la producció de peres, les previsions oficials estimen que Lleida en traurà al mercat un 8 per cent menys que l’any passat. Seran 129.270 tones, davant les 140.437 del 2015. Un any abans, el 2014, s’havia arribat a les 188.400 tones.

Va assenyalar que una vegada superat l’equador de la collita i un cop s’ha constatat la bona tendència del preu, el mateix sector manté la predisposició per seguir treballant. Es va referir així a l’Observatori de Preus que es va crear amb participació de tots els agents de la cadena de producció i distribució. Així mateix, també al treball amb la circumscripció econòmica i amb totes les estratègies de foment de la transparència.

Serret dóna per acabada l’"etapa de pèrdues contínues"

La consellera d’Agricultura, Meritxell Serret, va afirmar divendres a Mercolleida que s’ha tancat "una etapa de pèrdues contínues" al sector de la fruita dolça ja que les perspectives de la campanya d’aquest any denoten una millora dels preus en relació amb l’anterior. Va dir que caldrà esperar unes setmanes encara per acabar de confirmar aquesta tendència positiva, tenint en compte que en alguns casos els preus seran millors i en altres "potser només una miqueta".

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que davant de la malaltia de l'Alzheimer...