La premsa comarcal fa un balanç positiu de l'any 2021 i "esperançat" envers el futur

ACN
Publicat: 
03-12-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La premsa comarcal fa un balanç positiu de l'any 2021 i "esperançat" envers el futur

El sector de la premsa comarcal, amb més de 150 capçaleres arreu del país, fa un balanç positiu de l'any 2021 i "esperançat" envers el futur, per la manera com ha suportat el sotrac de la pandèmia. Les capçaleres de l'Associació Catalana de la Premsa Comarcal (ACPC) han afrontat una pèrdua d'ingressos publicitaris en molts casos de fins el 50%. No obstant això, la fidelitat dels lectors (el 53% són subscriptors), combinada amb la "fortalesa" dels editors i la "complicitat" dels treballadors han fet que no tanqui cap dels mitjans associats. Al contrari, l'APDC està registrant noves altes, informa a l'ACN el seu president i director d'El Vallenc, Francesc Fàbegas, més preocupat pel problema incipient de l'augment del cost del paper.

L'APDC ha celebrat aquest divendres el tradicional Dia de la Premsa Comarcal, a Barcelona, una jornada on ha fet balanç de l'any que ara s'acomiada i també ha comptat amb ponències de dos convidats externs al sector: la cuinera Ada Parellada, i l'economista Santiago Niño Becerra.

El president de l'entitat, Francesc Fàbregas, s'ha declarat "esperançat" envers el futur del seu subsector, que suma més de 150 capçaleres a tot Catalunya i fins a 760.000 lectors. Un nínxol del mercat de la comunicació que és garant de la "normalització lingüística", ha assenyalat d'altra banda l'editor fent referència a la situació de "perill" que travessa l'ús social del català.

En el quarantè aniversari de l'associació i després d'un any i mig en que moltes capçaleres "ho han passat molt malament" per seguir sortint tot i una caiguda d'ingressos per publicitat molt gran, Fàbregas ha destacat com el sector ha "aguantat" molt bé la sotragada. "La gent està amb ganes i il·lusió, i van naixent nous editors", ha destacat. El director d'El Vallenc' ha informat que darrerament van donar d'alta quatre noves capçaleres (dues en paper i dues de digitals) i que avui mateix en una reunió de la junta de l'associació està prevista l'aprovació de tres noves altes.

"La satisfacció és total", ha insistit Fàbregas. Al seu entendre, la resistència de la premsa comarcal s'ha degut a una combinació de la "fortalesa" dels editors per l'estructura reduïda de les seves empreses i gràcies a la "complicitat" dels treballadors. L'editor també ha fet notar que, segons els darrers indicacions d'audiència que faran públics l'any vinent, el lector més habitual d'aquestes capçaleres és el de la franja entre 25 i 30 anys. En aquest sentit, també s'ha mostrat confiat en el futur "del paper" i de la premsa comarcal en general.

Afectació econòmica

"La veritat és que s'ha passat malament, però pràcticament tots els mitjans han pogut seguir sortint dins de la seva periodicitat", ha puntualitzat el director. El cop més fort ha estat la caiguda de la publicitat als balanços de les capçaleres.

Uns mitjans que viuen en gran mesura de petits anunciants que sovint són el comerç del territori, "molts dels quals van tancar" almenys temporalment. La baixada d'ingressos publicitaris, que és el gran sostén del sector segons Fàbregas, ha arribat a superar el 50% sobretot en les capçaleres mitjanes i grans de l'associació. "Hem patit, i continuarem patint", diu Fàbregas, que amb tot apel·la a la resiliència que han demostrat capçaleres centenàries per fer el mateix davant de "pandèmies" i futures conjuntures.

A dia d'avui, el que més preocupa a Fàbregas és "el problema de l'augment del cost del paper", derivat del problema logístic de l'escassedat d'aquesta matèria. El president de l'ACPC detalla que les rotatives ja han alertat d'un increment del 40% del seu cost i de noves pujades. "Això vol dir que el cost de la capçalera creixerà entre un 20% o 25%, i sembla que la situació no es normalitzarà fins aquí dos anys. Aquest pot ser el principal problema per mantenir les capçaleres en paper", ha apuntat. Fàbregas creu que no és moment de pujar el preu de les publicacions per compensar-ho, i diu que en el seu lloc "caldrà ser molt imaginatius".

Comparteix

També t'interessarà