"La prevenció és la millor medicina pel càncer de pell"

REDACCIÓ / Vithas Lleida
Publicat: 
11-06-2022
Actualitzat: 11-06-2022 19:24
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "La prevenció és la millor medicina pel càncer de pell"
    Peu de foto: 
    Foto Vithas Lleida

L’arribada del bon temps ha canviat els hàbits i es nota en l’ambient: les terrasses dels bars tornen a estar plenes, els nens juguen al parc i a les piscines es viuen les primeres capbussades. La temporada estival suposa un augment de l’exposició al sol, que és font de vitamina D i endorfines, que milloren l’estat d’ànim.

No obstant això, s’ha de prendre mesures per a evitar els efectes nocius de la sobreexposició solar. Segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer, un de cada tres diagnòstics de càncer mundials és de pell. En motiu del Dia Mundial del Càncer de pell i l’època de l’any actual, és important revisar els riscos d’una exposició inadequada de la pell al sol.

Acció formativa a Vithas Lleida

Per aquest motiu, i com a part del seu compromís amb la salut preventiva, la divulgació sanitària i l’empoderament dels ciutadans en la seva autocura, el Centre Mèdic Vithas Lleida durà a terme una acció formativa durant tot el dia. Integrants del personal sanitari rebran a tots els pacients amb una explicació sobre prevenció de càncer de pell, els obsequiarà amb una mostra de crema de protecció solar i els animaran a concertar una cita amb el seu especialista en dermatologia per a revisar l’estat estat de la seva pell.

La Dra. María Reyes García de la Fuente, dermatòloga de Vithas Lleida, sosté que “la millor medicina és la prevenció. Tot i que existeixi una predisposició genètica, el factor de risc més important és la fotoexposició. Durant el període estival toca protegir-se amb tots els mitjans disponibles”, com cobrir-se amb robes que garanteixin una bona protecció solar. “Els colores foscos i els teixits espessos ofereixen major protecció davant el sol que les robes clares i teixits fins”, afegeix la Dra. García de la Fuente. 

El sol emet diferents tipus de radiacions. Entre elles destaquen la radiació ultraviolada B (UVB), principal responsable de les cremades solars i del càncer de pell, i la radiació ultraviolada A (UVA), que causa l’envelliment cutani. En aquest sentit, la Dra. García de la Fuente destaca “l’envelliment cutani, la formació de arrugues degut a la destrucció de les fibres de col·làgena de la dermis, i l’aparició dels llentiscles solars, “taques” i les hipomelanosis” com efectes adversos freqüents. No obstant això, l’efecte més nociu és el càncer de pell, que a la vegada es divideix en melanoma i càncer de pell no melanoma.

Com distingir els tipus de càncer

El color de la pell sol ser un indicador de detecció important pels pacients, però no tots els tipus de càncer de pell són marrons i fàcilment identificables. En ocasions, segons la Dra. García de la Fuente, “hi ha formes que es presenten lleument rosades, nacrades i en localitzacions de difícil accessibilitat pel propi pacient, el que fa que hi hagi persones que no els identifiquen fins que ja estan molt evolucionats”.

Per aquests motius, és important realitzar controls rutinaris de manera anual. Segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer, unes 33.000 morts en tot el món pel càncer de pell podrien haver-se previngut si els pacients haguessin buscat ajuda mèdica. La Dra. García de la Fuente insisteix en consultar a un especialista de manera immediata “si s’observa l’aparició d’una lesió de color marró fosc o diversos colores, irregular en forma i contorn, o si una lesió preexistent ha canviat en aquest sentit, així com lesions que sagnin o ferides o crostes que no acaben de curar”.

Recomanacions per a prevenir efectes nocius de l’exposició solar

  • La Dra. García de la Fuente recomana, a més, l’ús de fotoprotectors adequats per a cada tipus de pell, amb un índex UVB alt i que incorporin filtre UVA. Per lo tant, és convenient utilitzar cremes que incorporin el filtro UVA encara que ens trobem dins del cotxe o al costat d’una finestra.
  • La vestimenta també juga un paper important en la prevenció del càncer de pell. Barrets i gorres són peces que protegeixen de la radiació solar, especialment en aquelles persones que pateixin alopècia.
  • La Dra. García de la Fuente recomana, a més, protegir els ulls amb ulleres de sol per la seva alta sensibilitat a la radiació ultraviolada.
  • Per ultimo, la especialista aconsella una correcta hidratació i evitar l’exposició solar en les hores centrals del dia, ja que la radiació UVB és màxima entre les 10:00h i les 16:00h. 
Comparteix

També t'interessarà