La residència de Tremp, ja sense Covid

R. R.
27-12-2020
  • La residència de Tremp, ja sense Covid

La residència de la Fundació Fiella de Tremp ha deixat enrere el brot de coronavirus que ha provocat la mort de 61 usuaris en un mes. El departament de Salut va anunciar el passat dia 25 que el geriàtric recuperava la categoria de centre verd, lliure de coronavirus, després de rebre l’alta l’últim encomanat que estava ingressat a l’hospital comarcal del Pallars. Està previst que el geriàtric, intervingut pel departament de Salut des del passat 28 de novembre, segueixi sota la gestió de l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) almenys durant la setmana que ve.

Segons les últimes dades de la conselleria de Salut, la residència de Tremp acull actualment 74 residents recuperats de la Covid-19, mentre que dos negatius traslladats fora de la residència a finals de novembre (a centres de la Pobla i Guissona) han tornat.

Salut ha obert un expedient sancionador i Fiscalia investiga si hi va haver homicidis imprudents

Entre la plantilla del geriàtric, un total de 23 professionals segueixen encara de baixa. Val a recordar que la residència va passar la setmana passada de la categoria vermella, que correspon a un brot actiu, a taronja, amb el centre sectoritzat i els afectats aïllats. Va començar llavors a rebre visites de familiars i a donar les primeres altes voluntàries.

Passat el perill per als grans a la residència, segueixen endavant les investigacions per establir responsabilitats sobre el que ha succeït. Salut va obrir un expedient sancionador a l’apreciar greus irregularitats sobre l’ús material de protecció (epis), gestió dels residus i altres mesures de seguretat per evitar contagis.

La Fiscalia de Lleida, per la seua part, ha obert diligències d’investigació per determinar si hi va haver delictes d’homicidi imprudent i contra la seguretat dels treballadors.

Més d’un mes després de l’inici del brot, detectat el 19 de novembre, l’ajuntament de Tremp va anunciar tres dies de dol el 7, 8 i 9 de gener en memòria dels difunts, quatre de cada sis residents al centre, de titularitat privada i amb places concertades.

El consell comarcal, per la seua part, planteja una declaració conjunta de la comarca del Pallars Jussà.

Encara que es tracta d’un immoble separat de la residència, el consistori l’ha clausurat per afavorir que els avis del poble es quedin a les cases i per destinar el personal d’aquest equipament a reforçar la plantilla del geriàtric. Aquest s’ha dividit en tres sectors per separar els contagiats dels que no ho estan i per evitar la propagació del virus entre els residents.

Segons fonts municipals, la situació dels afectats és estable i el centre està rebent suport i consell per part del departament de Salut. Fins ara no hi havia hagut casos al centre de Juneda.

En concret, en la primera va baixar d’1,13 a 1, de forma que ara cada positiu ja no transmet el virus a més d’una persones de mitjana. En la segona va passar d’1,28 a 1,16.

Pel que fa al risc de rebrot, aquest va baixar molt lleugerament al pla, al situar-se en 296 punts, tres menys que dimecres, mentre que al Pirineu, al contrari, va augmentar sensiblement a l’assolir els 931 punts, 61 més.

El nou recompte també reflecteix 239 nous positius al pla, amb la qual cosa els acumulats ja són 22.442, i 76 a les comarques de muntanya, on el total des de l’inici de la pandèmia és de 3.635.

D’altra banda, Salut va notificar dos morts més a la regió sanitària de Lleida, de manera que el total és de 454, però en canvi va corregir a la baixa la xifra de defuncions que va facilitar dijous per a la del Pirineu, al passar de 81 a 78.

En aquest sentit, la xifra global de decessos per la pandèmia se situa en 532.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta