La ruta del Camí de l'Aigua, l'amalgama dels paisatges ribagorçans i el llegat romànic

LLEIDACOM / Lourdes Farré
Publicat: 
02-09-2022
Actualitzat: 14-10-2022 11:18
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
 • El Camí de l’Aigua, una ruta pels paisatges naturals i llegat històric de l’Alta Ribagorça
  Peu de foto: 
  Turisme Alta Ribagorça

L'Alta Ribagorça compta amb una extensa xarxa de camins, que des de temps remots, han estat nexe tradicional de connexió amb tots els pobles de les diferents valls que conformen aquesta admirable comarca. Camins que amb el temps s'han convertit en rutes que, d'una banda ens permeten apropar-nos al ric patrimoni natural i cultural, tant a peu com en bicicleta. I d'altra, a la història dels camins romànics, el Patrimoni de la Humanitat de les diferents esglésies de la Vall de Boí, el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i els sabors dels productes agroalimentaris de la nostra terra, els quals trobem en els diferents establiments d'hostaleria repartits pels camins. Tot plegat, conforma una experiència de sentits per la nostra comarca pirinenca.

Posant fil a l'agulla, avui a LLEIDA.COM ens endinsem en les cristal·lines aigües que transiten l'Alta Ribagorça, un dels recursos naturals més importants de la comarca, i us animem a seguir el Camí de l'Aigua. Una ruta de 27 kilòmetres que recupera els camins que comunicaven els pobles de la vall, camins rals, ramaders i de ferradura que uneixen els municipis del Pont de Suert i la Vall de Boí, prenent com a fil conductor el relaxant so de l'aigua.

Es tracta d'un trajecte que es pot fer en qualsevol època de l'any, a peu i també apte per als aficionats a la BTT, amb un desnivell de 822 metres i una dificultat mitjana, ja que el podem realitzar en diferents etapes. En total, l'itinerari significa unes 7:30 hores de paisatges que combinen els boscos de ribera amb els prats, les rouredes, les pinedes, les diferents espècies d'aus, l'arquitectura popular i, evidentment, el llegat romànic i arquitectònic. Tot un privilegi!

Camí de l'Aigua
Turisme Alta Ribagorça
Camí de l'Aigua
Turisme Alta Ribagorça

Iniciem el Camí de l'Aigua al pantà d'Escales, concretament a la font de la Mena, ubicada al punt quilomètric 345 de la carretera N-260, així i tot, l'itinerari es pot començar des de qualsevol de les poblacions que travessa: el Pont de Suert, Castilló de Tor, Llesp, el Pont de Saraís, Barruera i Boí, ja que tot l'itinerari està degudament senyalitzat.

De la font de la Mena al Pont de Suert

Es tracta d'un recorregut que segueix un antiquíssim camí ramader que ens du fins al Pont de Suert, just davant del Centre de Recuperació de la Fauna, des d'on ens dirigim per la vora del riu al poble vell, on podem visitar dues esglésies històriques: l'Església Vella (s. XII – XVIII), que guarda dins seu la col·lecció d'Art Sacre de la Ribagorça, i l'Església Nova (s. XX), actual parròquia de la vila.

Aigües més amunt, trobem l'ermita de la Verge del Remei i el seu bonic pont de pedra, on acabem la primera etapa d'aquest travessia.

Camí de l'Aigua
Art Sacre - Turisme Alta Ribagorça

De Castilló de Tor a Cóll i a Saraís

El sender continua pel bosc, ple d'arbres centenaris que ens acompanyen fins al Salencar de Llesp, una zona humida amb un observatori d'ocells aquàtics, on descobrim noves espècies i gaudim del so d'aquestes aus que habiten l'aigua.

La ruta segueix pel mateix marge del bosc, allunyant-nos del poble de Llesp, guiats per la forta remor del riu Noguera de Tor. Descendim pel camí rural, però pavimentat que ens du al Pont de Saraís, que trobem aproximadament a mig camí. A l'esquerra, ens queda el pintoresc poble de Cóll, i a la dreta, el deshabitat poble de Saraís, al qual podem accedir desviant-nos de l'itinerari per un bonic camí entre bancals.

Nosaltres continuem còmodament pel camí de la ribera, on podem observar a l'altre marge del riu les Cabanasses, i aixecant una mica més la vista amunt, el poble de Cardet.

Camí de l'Aigua
Turisme Alta Ribagorça

De Tor a Cóll i a Saraís a la Vall de Barruera

La vall s'obre de nou davant nostre al Salencar de Barruera, una zona humida on passejant descobrim petits itineraris amb miradors, i de nou, punts d'observació d'ocells aquàtics.

Un cop a Barruera, l'església romànica de Sant Feliu (s. XI – XII), declarada Patrimoni de la Humanitat, juntament amb el nucli antic, ens suggereixen que ens hi apropem per contemplar la seva història.

Seguidament, arribem a Boí i gaudim d'una postal esplèndida pintada amb els colors de la naturalesa, mentre la brisa de la vall ens acarona la cara amb les olors del mateix paisatge.

Creuem el poble per un camí tradicional que passa per davant de l'església de Sant Joan (s. XI), també Patrimoni de la Humanitat, i de gran interès pel conjunt pictòric que decora els seus murs.

Camí de l'Aigua
Església Sant Feliu de Barruera - Turisme Alta Ribagorça
Camí de l'Aigua
Església Sant Joan de Boí - Turisme Alta Ribagorça

Avancem pel camí de Sant Pere que desfem breument per la carretera, per ascendir pel marge de la vall entre les ombres dels faigs, pins i avets, que ens guien en fila índia fins a final de ruta. Acabem al balneari de Caldes de Boí, un lloc de somni per al descans, i una de les entrades del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que guarda un paisatge inigualable del Pirineu català.

Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
Parc Nacional Aigüestortes i Estany de Sant Maurici - Turisme Alta Ribagorça

En definitiva, una ruta guiada per l'aigua repleta de racons especials per descobrir, on gaudim del so dels ocells, dels bells colors dels paisatges naturals, de les olors de la flora i la vegetació, dutes per la brisa que ens acompanya durant el camí, i de la història del nostre llegat romànic i arquitectònic declarat Patrimoni de la Humanitat.

Des de LLEIDA.COM t'animem a viure totes les sensacions del Camí de l'Aigua i també a compartir les teves experiències amb la seva gent.

Turisme de l'Alta Ribagorça


Recomanacions:
 • Informeu-vos de la ruta. Escolliu una ruta que s'ajusti al vostre nivell, no sobreestimeu les vostres capacitats.
 • Assegureu-vos de portar el material i l'avituallament necessaris per realitzar la ruta escollida. És recomanable portar mapa, brúixola o GPS.
 • Informeu-vos de la previsió meteorològica. A l'hivern és possible que hi hagi glaçades o nevades, i a l'estiu són freqüents les tempestes de tarda.
 • Seguiu els camins senyalitzats. Respecteu la propietat privada i en època de cacera extremeu les precaucions.
 • Respecteu els tancats del bestiar i tanqueu els filats una vegada hàgiu passat.
 • Respecteu el silenci de la natura. Us permetrà sentir sons especials i característics de la zona. Eviteu sempre recollir plantes i causar molèsties als animals.
 • Respecteu la fauna i la flora del camí. Els camins, els camps, els rius i les muntanyes no són abocadors. Guardeu les deixalles en una bossa per dipositar-les als contenidors habilitats.
 • Porteu telèfon mòbil (emergències: 112) i documentació.
Comparteix

També t'interessarà