La Sabateria, entre el caliu dels llibres

LLEIDACOM/ Miquel de Santiago
18-04-2019
  • La Sabateria, entre el caliu dels llibres

La diada de Sant Jordi, el dia en què milers de persones sortim al carrers per celebrar l’amor i la cultura, ja és aquí. La tradició ens anima a regalar-nos llibres i roses en el marc d’aquesta festivitat que pretén reivindicar la cultura de totes i tots els catalans. Tot i no ser una jornada de festa laboral, si està declara com a Festa Nacional de Catalunya per la Generalitat.

Tal com diu l’exitosa actriu de Hollywood, Lena Dunham, “siguem raonables i afegim un vuité dia a la setmana dedicat exclusivament a llegir”. Aquesta mutació horaria seria tan complicada d’establir des del punt de vista logístic com saludable des del prisma cultural. Tot i que no puguem dedicar dies sencers exclusivament a la lectura, us parlem d’una llibreria on estaríem encantats d’invertir totes aquestes hores: La Sabateria.

Aquesta petita llibreria, situada al Centre Històric de Lleida, concretament al carrer Lluís Besa número 3, ret homenatge a una història inacabada, la d’una sabateria artesana.

Durant molts anys, l’Estefania Reñé coincidia amb un senyor que creuava la vorera del carrer la Palma per obrir la seva sabateria artesana, un petit local lustrat amb un aparador replet de pots de betum. “Mai ens vam saludar”, però està convençuda que, en certa manera, es coneixíen. “Va arribar un dia en què la sabateria no va no va obrir, ni el següent, ni l’altre… Passats els dies, vaig comprendre que segurament ja mai més tornaria a obrir”. Més tard, els pots de betum que presidien la façana de l’establiment van desaparèixer, així com l’aparador, la porta i finalment, l’entrada es va tapiar amb ciment. Amb tristor, ella veia com ja no quedava rastre d’aquella sabateria artesana. “Com qualsevol altre dia, aquell sabater de tota la vida va obrir el seu negoci l’últim dia com qualsevol altre, com ho va fer durant anys, seguint la mateixa rutina, potser esperant que aquella jornada, algú hi entrés. Però crec que no va ser així”. La realitat és que, tot i no haver-se saludat durant anys, l’Estefania va conèixer “aquella persona discreta, que va donar vida al carrer i atenció a les nostres petjades, és una de moltes que com cada dia tira endavant il·lusions i projectes, somnis i realitats, fets segurament amb més cor que aritmètica”. 

Tal com afirma l'Estefania, “els petits comerços donen vida als barris i construeixen històries petites que esdevenen records”. Per aquesta raó, es va decidir a “cuidar-los i integrar-los en un món que els va a contracorrent”. “Volem vetllar per un llegat viu encara que oblidat, on les persones tenen nom i figura i conformen part d’un teixit fràgil però de gran riquesa per la ciutat”.

Malgrat el seu nom, La Sabateria acull més de 8000 títols que abarquen diferents gèneres i temàtiques. Entre aquests hi trobarem llibres nous, de segona mà que busquen nous lectors que captivar o d'altres obres antigues. Amb una decoració bohemia, desenfadada i acollidora, l’establiment obria les seves portes a l’abril del 2017 en homenatge al petit comerç, el de proximitat, el de tota la vida. Es tracta d’un espai obert a l’art i la cultura, plagat d’històries, anècdotes i encant, i encara no ens hem referit al tots els llibres que hi alberga! Aquest local no només pretén ser un punt de compra i venda de llibres, sinó un racó tranquil on poder llegir sense l’obligació de comprar-los. L’establiment també disposa d’una petita terrassa al seu pati interior, una gran opció per fer del bon temps el nostre company d’aventures literàries.

A part d’endinsar-nos al món de la lectura, a La Sabateria també podem gaudir de diverses activitats, com ara exposicions, xerrades, tallers d’escriptura i lectura, teatre, ràdio en directe o concursos de microrrelats. 

A través del seu web podem consultar diferents apartats dedicats als llibres per estrenar, a les "rareses", a les seves recomanacions i fins i tot ens reserven un espai on contactar amb elles per trobar el llibre en concret que busquem.

També podem estar al dia de tot allò que es cou a La Sabateria a través de les xarxes socials, força actius als seus perfils Facebook, Instagram, Twitter i Pinterest

Sota aquest principi de proximitat, La Sabateria aporta sempre el seu granet de sorra al teixit comercial i cultural del Casc Antic de la capital del Segrià.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next