La salut mental dels joves i adolescents, a debat a Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
19-01-2022
Actualitzat: 19-01-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La salut mental dels joves i adolescents, a debat a Lleida

L’auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera del campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL) ha acollit aquest dimarts la jornada “Joves i Salut Mental. Acollir i acompanyar el jovent en moments de crisi”. La trobada ha combinat la participació de persones joves que han explicat les seves inquietuds i problemàtiques vitals, marcades per la pressió pels estudis i del món digital i la incertesa sobre el futur, amb la de professionals de l’atenció a aquests col·lectius, que han constatat que la pandèmia ha fet aflorar problemes que ha existien i ha generat un augment de la simptomatologia fòbica, depressiva o ansiosa entre els joves, que cal atendre.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha participat en la presentació de la jornada, organitzada per l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de la UdL i la Fundació Catalana de l’Esplai, i ha destacat la importància de la tasca que duen a terme els professionals que treballen en aquest àmbit de l’atenció als joves i adolescents.

“Al costat d’aquesta Lleida relativament feliç, aquesta nit passada, que ha estat gèlida, hi ha hagut 65 persones que han dormit a un equipament provisional a la Fira, que aviat hauria de ser definitiu, i que, per tant haurien pogut dormir al carrer. Aquesta és la nostra societat, amb molts contrastos i desigualtats. El repte d’avui és posar la mirada en aquelles circumstàncies que fan que aquests col·lectius de joves i adolescents hagin hagut de passar-ho d’una manera que no sempre els adults hem estat capaços d’entendre. Agraeixo moltíssim la tasca que feu amb els joves i adolescents, no només com a alcalde, sinó com a pare i com a ciutadà. Quan algú fa un esforç per millorar la qualitat del seu entorn i mirar als ulls a les persones amb les que es creua, està fent un acte d’amor, i encara que en l’àmbit de la política no es parla d’amor i felicitat, crec que aquest és un discurs i un relat que hem de recuperar “, ha afirmat Pueyo.

Per la seva banda, la vicerectora d'Estudiants i Ocupabilitat, Montse Rué, ha destacat unes dades de l’enquesta de l’Agència Catalana de la Joventut, que mostren que els joves han estat el col·lectiu més afectat per la inestabilitat laboral arran de la pandèmia i que han patit un fort impacte en el seu benestar i salut mental. “L’objectiu de la jornada és aportar coneixement i recursos per acollir al jovent en moments de crisi, que ja era important abans però que ara la Covid ho ha fet encara més important”, ha afirmat.

La jornada s’ha obert amb un petit sketch teatral, a càrrec de dues estudiants de Batxillerat, Blau Granell i Alba Pinyol, sobre les preocupacions i inquietuds emocionals del jovent, que ha abordat temes com la mort i el suïcidi. Totes dues s’han sumat també a la taula rodona, que ha comptat també amb la participació d’un estudiant universitari, Jordi Pérez, i de dos experts en l’atenció a persones joves, com són el psicòleg, educador i periodista Jaume Funes i l’Alba Escolar, que és psicòloga i orientadora de l’Institut Maria Rúbies de Lleida.

Posteriorment, han tingut lloc un seguit de tallers simultanis per tal d’aportar coneixements, procediments i recursos per a prevenir, acollir i acompanyar les situacions que poden tenir una afectació en la salut emocional del jovent.

La jornada ha comptat també amb la participació de les tinents d’alcalde Montse Pifarré i Sandra Castro, i dels regidors Ignasi Amor i Mariama Sall. Ha estat organitzada des dels departaments de Salut, Educació, Benestar Social i Joventut de l’Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de la Universitat de Lleida i la Fundació Catalana de l’Esplai, i el suport de la la delegació del Govern per al pla nacional sobre drogues de la Secretaria d’Estat de Sanitat i de l’Institut Català de les Dones.

Comparteix

També t'interessarà