La selectivitat, ajornada i sense data

S.C.D.
18-03-2020
  • La selectivitat, ajornada i sense data
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

El ministeri d’Educació i Formació Professional, el d’Universitats i les comunitats autònomes van decidir ahir ajornar els exàmens de Selectivitat d’aquest any, previstos durant les tres primeres setmanes de juny, després de la suspensió de classes pel coronavirus. Tanmateix, les administracions educatives encara no han determinat quan es faran i continuaran treballant per triar les dates definitives de les proves d’accés a la universitat.

Des del gener passat estava previst que aquest curs l’Avaluació d’Accés a la Universitat (EvAU) s’havia de celebrar abans del 19 de juny i les proves extraordinàries, és a dir, la segona oportunitat per aprovar, abans del 10 de juliol o del 16 de setembre, depenent si se celebra en un mes o en un altre a les diferents autonomies.

També es flexibilitzaran les pràctiques de FP i FP dual i en les proves d’accés s’adaptaran al calendari.

Paral·lelament a l’ajornament de la selectivitat, Educació i Universitats també hauran d’adaptar el calendari d’obertura del període per a la matrícula universitària al de l’EvAU.

Segons el projecte sobre l’EvAU per a aquest curs del ministeri d’Educació, a banda de les dates anteriorment esmentades, es fixava que no hi hauria canvis significatius respecte al curs anterior, és a dir, la qualificació es continua calculant entre el quaranta per cent del resultat de la prova i el seixanta per cent de la nota mitjana de Batxillerat.

La decisió d’ajornar la prova afectarà al voltant de 295.000 alumnes de segon de Batxillerat, encara que no tots es presenten a les proves per anar a la Universitat. Segons el secretari d’Estat d’Educació, Alejandro Tiana, s’asseguraran que cap estudiant “perd el curs” per les circumstàncies que es viuen i que l’EvAU “es produirà en condicions d’equitat i de justícia per a tothom”.

L’ajornament de l’EvAU era una de les peticions de l’alumnat després de la suspensió de classes pel coronavirus, com va assenyalar la Confederació estatal d’Associacions d’Estudiants, que va reconèixer la “incertesa” especial entre aquells que s’han d’enfrontar a aquesta prova. L’ajornament també es veia com a “inevitable” des de la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) atesa la situació actual.

D’altra banda, ahir també es va proposar flexibilitzar les pràctiques de Formació Professional al centre de treball i de l’FP dual, necessàries per superar el curs. I quant a les proves d’accés a l’FP de grau mitjà o superior per als qui no comptin amb els requisits acadèmics d’accés a aquests ensenyaments, s’adaptarà el seu calendari i la matrícula i es mantindrà una reserva de places. Totes aquestes mesures s’acordaran amb els agents educatius en una reunió la setmana que ve.

D’altra banda, Educació facilita als centres orientació i activitats per a l’alumnat mentre duri la suspensió de classes. Ho farà a través de la Xarxa Telemàtica de Catalunya (Xtec) i s’oferiran activitats perquè l’alumne guanyi autonomia i millori en el seu aprenentatge.

Posposada la preinscripció escolar per al pròxim curs

El departament d’Educació de la Generalitat va anunciar ahir a la tarda que la preinscripció escolar per al pròxim curs a Infantil, Primària i Secundària, que estava prevista entre el 23 de març i l’1 d’abril, queda ajornada. Sobre les noves dates, es va limitar a assenyalar que es farà “quan es pugui garantir-ne la realització en condicions de normalitat”.

Comparteix

També t'interessarà