La Seu, capital de la música popular del Pirineu

CYNTHIA SANS
Publicat: 
30-10-2018
Actualitzat: 30-10-2018 10:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Seu, capital de la música popular del Pirineu
  • La Seu, capital de la música popular del Pirineu

La Seu d’Urgell acollirà el futur Centre Artur Blasco de Cultura Popular Pirinenca. És el nom triat amb què la consellera de Cultura, Laura Borràs, va anunciar ahir la creació d’aquest nou equipament sobre la música popular del Pirineu, que recollirà els treballs del reconegut músic, investigador i divulgador del folklore català Artur Blasco, així com el patrimoni de l’actual Museu de l’Acordió de Arsèguel.

Aquest nou centre d’interpretació va començar a gestar-se amb una primera reunió de treball que va presidir la consellera Borràs, juntament amb l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, entre altres autoritats locals i comarcals. Borràs va destacar la “magnitud i la transcendència” del patrimoni “musical, material i immaterial”, d’Artur Blasco –que no es va perdre l’acte– i es va comprometre a treballar per aconseguir que es converteixi en “un focus d’atracció, de coneixement i de reconeixement amb vocació de país,” ja que es projecta no només com un espai d’exhibició d’una col·lecció d’acordions sinó com a “motor de la vida cultural catalana i europea en el seu àmbit i vinculat al concepte d’excel·lència”. Batalla va destacar la importància de “recollir tot el treball de dècades de Blasco en un projecte potent de divulgació cultural”. Blasco és el principal impulsor de la recuperació de l’acordió diatònic a Catalunya, responsable de la creació de l’Associació d’Arsèguel i els Acordionistes del Pirineu, del Museu de l’Acordió d’Arsèguel i organitzador de la Trobada d’Acordionistes del Pirineu. El músic ha dedicat més de cinquanta anys de la seua trajectòria professional a recopilar més de 1.500 cançons populars de 200 pobles del Pirineu. Blasco es va referir a la seua fonoteca com una “col·lecció única”, ja que “el 99% dels cantants informants que vaig conèixer i vaig recopilar ja no són entre nosaltres”.

La consellera va aprofitar la seua visita a la Seu per reunir-se amb l’arquebisbe d’Urgell, Joan Enric Vives, amb qui va tractar del projecte de renovació i ampliació del Museu Diocesà. Borràs es va comprometre a col·laborar i continuar apostant per garantir la materialització de l’“ambiciós procés de reforma” de l’equipament.

La Seu Vella o el Morera ‘esperen’ els pressupostos

La consellera es va comprometre a fer efectives les inversions pendents en equipaments com la Seu Vella o el Museu Morera de Lleida tan aviat com el Govern disposi del pressupost. Borràs va destacar la “voluntat de col·laboració” amb la Seu Vella, amb “un pes específic molt gran”, però també amb projectes com el Festival Internacional de Poesia. “Interessa veure el projecte de país que hi ha i quan les ciutats aposten per la cultura saben que ens poden trobar al departament de Cultura”, va concloure.

Comparteix

També t'interessarà