La Seu Vella davant la Unesco es retarda

J.B.
Publicat: 
29-01-2019
Actualitzat: 29-01-2019 14:51
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Seu Vella davant la Unesco es retarda

Nova gerra d’aigua freda al llarg camí de la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. El ministre de Cultura, José Guirao, va confirmar ahir que l’Estat ja compta amb candidats confirmats fins a l’any 2022, per la qual cosa la candidatura lleidatana no podria viatjar en direcció a la Unesco almenys fins al 2023. Val a recordar que el passat 9 de gener, a la presentació del dossier definitiu de la candidatura, l’alcalde va augurar la possibilitat d’optar a la declaració de Patrimoni de la Humanitat el 2021.

Guirao, després d’una ràpida visita al principal monument de Lleida, va explicar que durant els últims anys l’Estat només pot presentar-hi un candidat a l’any i l’organisme competent, el Consell de Patrimoni Històric –format per representants del ministeri i de les conselleries de Cultura de totes les comunitats autònomes–, ja té la llista decidida i acordada fins al 2022, començant per aquest any, que es presentarà a la Unesco l’expedient de l’eix Prado-Recoletos de Madrid, un espai urbà que inclou des del Museu del Prado i el Thyssen fins al parc del Retiro i el passeig de Recoletos. “La primera possibilitat per a Lleida, si així ho decidís el Consell, no arribaria, doncs, fins al 2023”, va assenyalar el ministre, que també va recordar la “dificultat estadística” d’aconseguir aquest segell de la Unesco ja que “Europa és el continent amb més patrimoni declarat i aquest tipus de monuments és dels que més hi ha”. De totes maneres, va valorar positivament “el suport de la societat lleidatana al Turó, un consens del teixit social de la ciutat que la Unesco valora especialment”.

El ministre va descartar, d’altra banda, que l’actual situació política catalana pugui influir negativament a l’hora de decidir la candidatura espanyola. “El Consell prioritza els valors patrimonials i no fa política partidista; és un acord tàcit deixar els assumptes del patrimoni fora de la melé política”, va afirmar Guirao. D’altra banda, el ministre va anunciar la participació en la restauració de les cobertes del claustre de la Seu Vella amb 400.000 euros a través de l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya, unes obres previstes per desenvolupar-se entre els anys 2019 i 2020. La Paeria va valorar de forma positiva aquest anunci de col·laboració en la rehabilitació del monument, pendent de les inversions de la Generalitat que es van frenar en el seu dia per l’aplicació de l’article 155.

Guirao crida a “la sensatesa i sentit comú” en el litigi de l’art

Encara que no tocava, el ministre de Cultura no va poder sostreure’s a parlar del litigi de l’art amb Aragó. Guirao va intentar posicionar-se de forma neutral assegurant que no “m’agrada arribar als tribunals, però si és allà, cal esperar”. De totes maneres, el titular socialista de Cultura, del mateix partit que el president d’Aragó, va realitzar “una crida a la sensatesa i sentit comú”, sobretot amb referència a la reclamació de les pintures murals de Sixena al MNAC. “El primer que ha que fer és conservar l’art, però a veure què diran els jutges”, va afirmar el ministre.

Comparteix

També t'interessarà