La sonda "Rovelló", enviada per un equip de l'Institut Joan Oró, assoleix l'estratosfera

REDACCIÓ
Publicat: 
22-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La sonda "Rovelló", enviada per un equip de l'Institut Joan Oró, assoleix l'estratosfera
    Peu de foto: 
    Fundació Joan Oró

La sonda Rovelló, que un equip de l’Institut Joan Oró de Lleida ha llançat aquest divendres des del poble d’Alcanó per commemorar la doble efemèride del 50è aniversari de l’institut i de l’Any Oró, ha assolit l’estratosfera i ha caigut en un indret desconegut, probablement en un punt situat entre la Segarra i la Conca de Barberà. La primera hipòtesi apunta a que els forts vents de les capes altes de l’atmosfera —que poden superar els 200 km/h— han pogut danyar el sistema de geolocalització de la càpsula, fet que ha dificultat el seu seguiment. La sonda, que transportava diversos aparells de mesurament de dades atmosfèriques i de geolocalització, ha estat dissenyada i muntada per alumnes de Batxillerat i professorat de l’Institut Joan Oró.

El vehicle ha estat batejat amb el nom de “Rovelló” en homenatge a l’escriptor Josep Vallverdú en l’any en el que es commemora el centenari del seu naixement. Un cop recuperada la sonda, les dades recollides es presentaran, en una data encara per determinar, a Torrebesses, l’altre municipi involucrat en el projecte pel seu vincle amb la família Oró (és el lloc de naixement de la mare de l’investigador). D’altra banda, tota la informació obtinguda per la sonda tindrà un aprofitament pràctic, ja que els alumnes de l’institut l’utilitzaran en projectes en àrees com Matemàtiques, Física i Química o Ciències Ambientals.

Els alumnes de l’Institut Joan Oró es van dividir en grups per desenvolupar les 3 potes del projecte; els sensors, les càmeres, i la geolocalització. Pol Suàrez, de Segon de Batxillerat, ha explicat que, desprès d’un cert escepticisme inicial quan se’ls va plantejar el projecte, la vintena d’estudiants implicats “hem acabat per desenvolupar-lo amb moltes ganes, abans i després de l’enlairament, ja que ara haurem de recollir, seleccionar i analitzar les dades obtingudes”. Tanit Salas, també de Segon de Batxillerat, ha afegit que els estudiants han treballat en l’experiència, cada setmana, des d’abans de Nadal. “Ens van proposar portar a terme el projecte a la classe de Matemàtiques, i personalment ho he trobat molt interessant perquè m’ha permès iniciar-me en el tema de la programació” .

Imma Romero, directora de l’institut Joan Oró de Lleida, ha explicat que el projecte Rovelló s’inscriu en la doble efemèride i que “l’Institut ha programat una sèrie d’activitats relacionades amb la ciència i alhora connectades amb la vida, perquè hem de recordar que Joan Oró és el científic de la vida”.

El professor jubilat i assessor del projecte, Francesc Barrachina, assessor tècnic del projecte, ha explicat que el globus que ha transportat la sonda estava inflat amb heli, gas que li ha aportat una gran força ascensional. El globus ha assolit uns 27 quilòmetres d’alçada, és a dir, l’estratosfera, moment en que ha explotat per la pressió interior i ha deixat caure la càpsula, en un descens suau amortit per un paracaigudes. La previsió és que la sonda estigués enlairada entre hora i mitja i dues hores.

Joan Gatius, professor de Tecnologia de l’Institut, ha explicat que la sonda, amb un pes de 2 quilos,  compta amb uns dispositius per fer seguiment del vol (a través d’un mòdul de geolocalització per satèl·lit), per recollir dades ambientals (temperatura, humitat relativa, gasos i altres factors) i per aportar informació visual de tot el recorregut a través d’una càmera i informació geoposicional (latitud, longitud i alçada) de la sonda. Totes aquestes dades permetran conèixer el recorregut exacte del vehicle i la qualitat de l’aire del cel.

La sonda "Rovelló" de l'Institut Joan Oró de Lleida viatjarà a l'estratosfera aquesta setmana
Peu de foto: 
Institut Joan Oró de Lleida

La directora del Zel l’Eral, Silvia Escolà, ha destacat la implicació dels petits alumnes de l’Escola d’Alcanó, des de les activitats ludicoesportives per a alumnes de 3r a 6è de Primària desenvolupades aquest dilluns i coordinades per l’alumnat de l’Institut Joan Oró del cicle formatiu de Guia en el Medi Natural, a la lectura de poemes i rodolins centrats en el científic duta a terme després del llançament de la sonda.

Xavier Prunera, alcalde d’Alcanó, ha destacat el doble valor de l’experiment com a homenatge al científic —poble natal del seu pare i que ja ha batejat un carrer amb el seu nom— i, secundàriament, com a promoció del municipi, “que en els darrers anys està resultant molt mediàtic amb esdeveniments com el rodatge d’escenes del film Tros, del director de Pau Calpe, o l’acte d’aquest divendres”.

Finalment, Joan Oró, director de la Fundació Joan Oró, ha asseverat que activitats com l’experiència de la sonda Rovelló són una eina que contribueixen a involucrar els joves, d’una manera amena, en el món de la tecnologia i de la ciència.

Han col·laborat en la iniciativa la Fundació Joan Oró i els Ajuntaments d’Alcanó i Torrebesses.

Comparteix

També t'interessarà