La teràpia a través de l’aventura beneficia el tractament del trastorn límit de la personalitat

REDACCIÓ
09-03-2021
  • Iolanda Batalla, investigadora del grup de recerca Fonaments biològics dels transtorns mentals de l'IRBLleida
    Peu de foto: 
    Iolanda Batalla, investigadora del grup de recerca Fonaments biològics dels transtorns mentals de l'IRBLleida
  • La teràpia a través de l’aventura beneficia el tractament del trastorn límit de la personalitat
  • La teràpia a través de l’aventura beneficia el tractament del trastorn límit de la personalitat

El diputat de Salut Pública, Albert Bajona, ha presentat en una roda de premsa la investigació pionera portada a terme per l’equip de recerca de l’IRBLleida encapçalat per la investigadora del grup de recerca Fonaments biològics dels trastorns mentals de l’IRBLleida, la doctora Iolanda Batalla, sobre els beneficis de l’ús de la teràpia, a través de l’aventura, per al tractament del trastorn límit de la personalitat.

Segons ha explicat Batalla, l’estudi realitzat amb pacients de l’Hospital de Dia de Psiquiatria d’Adults de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida apunta que les persones que han realitzat teràpia a través de l’aventura desenvolupen hàbits de vida més saludables, alhora que augmenta la seva funcionalitat i qualitat de vida. La recerca s’ha publicat recentment a la revista Personality and Mental Health.

El trastorn límit de la personalitat (TLP) és un dels trastorns de la personalitat més freqüents. Els trastorns de la personalitat són un grup de trastorns mentals que presenten desviacions significatives respecte de la manera com les persones perceben, pensen, senten i es relacionen amb la resta. Acostuma a aparèixer durant l’adolescència i provoca problemes d’adaptació social, ocupacional i funcional, i s’associa en un alt percentatge a comportaments suïcides i autodestructius. Aquesta malaltia afecta entre un 0,7 i el 2% de la població, és majoritari entre les dones i genera fins a un 20% d’hospitalitzacions.

L’estudi l’ha portat a terme personal investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), del servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida, el Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques i el Departament de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) i l’Associació Experientia: Teràpia a través de l’aventura.

Bajona ha recordat l’esforç de la Diputació en “donar difusió a les diferents investigacions singulars que estan portant a terme equips científics lleidatans i que molt sovint passen desapercebudes per al gran públic, que, paradoxalment, acaba sent el principal beneficiari d’aquest esforç de recerca”.

La recerca s’ha realitzat gràcies a una ajuda de la Diputació de Lleida, una donació del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de Lleida i les iniciatives solidàries Ultra Trail Terres de Lleida i la pedalada solidària del Club Tennis Lleida.

Els investigadors han assenyalat que són necessaris més estudis en aquest camp per confirmar els resultats obtinguts i comprovar si es mantenen en el temps. Per això, segueixen amb la recerca augmentant la mida de la mostra i avaluant els pacients als 6, 12 i 18 mesos per verificar aquests beneficis.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta