La transhumància de cavalls a peu continua viva al Pallars

REDACCIÓ - ACN
Publicat: 
28-11-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La transhumància de cavalls a peu continua viva al Pallars
    Peu de foto: 
    Foto: Marta Lluvich (ACN)

Pablo Moreno porta prop de 200 animals de Tor fins a Sant Martí de Canal


Arriba el fred i els animals que han passat l'estiu a les muntanyes es retiren cap al fons de les valls on passaran l'hivern. Els cavalls de Pabro Moreno de Casa Palanca han passat l'estiu a Tor, al Pallars Sobirà, i aquests dies els fa baixar cap a Sant Martí de Canals, al Pallars Jussà, on passaran l'hivern. Els 75 quilòmetres que separen aquestes dues poblacions els fan a peu. Per no cansar els animals separen el trajecte amb diferents etapes. Dilluns han fet la de Baro a Gerri de la Sal i aquest dimarts finalitzaran el recorregut i arribaran a Conca de Dalt. El pas de prop de dos-cents animals pels pobles desperta la curiositat de més d'un veí, poc acostumat a veure tants animals junts.

Durant el recorregut els cavalls es desvien per carreteres antigues o vorals amples per facilitar el pas dels vehicles i no ocasionar llargues cues. Tot i això, per ordenar la convivència entre animals i vehicles, els Mossos d'Esquadra aturen els conductors al pas dels cavalls i eugues.

Es tracta d'un camí d'anada i tornada; ara al novembre els cavalls baixen de la muntanya per passar l'hivern lluny de la neu i a prop de les pastures. A finals de primavera, faran el camí a la inversa i tornaran a la muntanya a la recerca d'herba verda i fresca.

Molts són els ramaders que porten els animals a passar l'estiu a la muntanya, però cada cop són menys els que fan la transhumància a peu i la gran majoria ho fan amb camions.

Comparteix

També t'interessarà