La tremolor de mans, causes i pal·liatius

REDACCIÓ
15-06-2020
  • La tremolor de mans, causes i pal·liatius

La tremolor és una contracció muscular involuntària i rítmica que provoca moviments agitats o sacsejades en una o més parts del cos. Freqüentment, aquest trastorn del moviment afecta les mans, encara que també es poden veure afectats els braços, el cap, el tors, les cames ...

Les tremolors poden ser constants o intermitents, i produir- de forma esporàdica o com a resultat d'un altre trastorn i, encara que solen ser més comuns en adults de mitjana edat i en adults majors, són un signe físic molt freqüent a totes les edats. 

Són moltes les causes -tant primàries com secundàries- que poden provocar les tremolors, tot i que aquesta alteració sol associar-se de forma freqüent amb la malaltia del Parkinson. Les causes primàries són les malalties neurològiques que tenen la tremolor com a signe principal, com poden ser la tremolor essencial, el Parkinson o l'esclerosi múltiple; mentre que les causes secundàries de les tremolors es poden deure a:

  • Ansietat.
  • Ingesta de begudes excitants o excés de cafeïna.
  • Alteració de les hormones tiroidals o altres trastorns metabòlics (malalties de ronyó i fetge).

A més, alguns fàrmacs presos de manera continuada també poden ser causants dels efectes secundaris de les tremolors. Entre ells, destaquen els fàrmacs utilitzats per tractar els gasos, vòmits i vertígens, així com els antidepressius.

Tot i que la tremolor de mans en molts casos no és una malaltia greu, repercuteix en la qualitat de vida de les persones que ho pateixen, degut a les limitacions que els ocasionen en activitats bàsiques del dia a dia, com poden dutxar-se, cuinar o menjar.

La Doctora Rocío García-Ramos de Vithas Internacional Medical Center explica de quina manera es classifiquen les tremolors i com es poden pal·liar aquestes.

Com es classifiquen els tremolors?

Existeixen molts tipus de tremolors, i es classifiquen en funció de la postura en què apareixen. La principal classificació se centra en la tremolor en repòs o estàtic i la tremolor en acció:

  • La tremolor en repòs o estàtic passa quan el múscul està relaxat, com quan les mans estan descansant a la falda, i sovint afecta la mà o als dits de la mà. Aquest tremolor es sol observar en persones amb Parkinson.
  • La tremolor en acció passa amb el moviment voluntari del múscul, i es classifiquen en diverses subcategories, entre elles:
  • La tremolor postural ocorre quan una persona manté una posició en contra de la gravetat, tal com mantenir els braços estesos.
  • La tremolor intencional passa en produir un moviment voluntari cap a un objectiu, com alçar el dit per tocar-se el nas. En general, aquest tremolor empitjora en acostar-se a l'objecte.

L'alcohol també provoca tremolors?

El consum d'alcohol és un altre dels causants secundaris de les tremolors, que es produeixen, especialment en períodes d'abstinència i al matí, a causa que aquests pacients han estat tota la nit sense beure. En aquest sentit, les tremolors en pacients alcohòlics amb el fetge danyat es deuen al fet que el consum d'alcohol provoca l'acumulació de substàncies tòxiques per al cervell, produint una lesió a les zones de la tremolor.

Per què el tremolor de mans afecta més gent gran?

La causa més freqüent de la tremolor per malaltia neurològica no és el Parkinson, sinó la tremolor essencial, una malaltia que es manifesta i augmenta progressivament amb l'edat, resultant més greu i evident en ancians.

Com es poden calmar les tremolors?

Per calmar les tremolors és fonamental que, en la mesura del possible, es tregui o es tracti la causa que el produeix. En el cas que no sigui possible, hi ha fàrmacs eficaços per al tractament d'aquesta, i en casos resistents es poden operar amb tècniques d'estimulació cerebral profunda. Aquestes tècniques consisteixen a posar uns elèctrodes a la zona del cervell que controlen la tremolor.

Així mateix, es pot considerar realitzar un tractament amb ultrasons d'alta intensitat que lesiona sense cirurgia el cervell a la zona que controla la tremolor, millorant el mateix.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?