La UdL, entre les creadores de l'Associació d'Humanitats Digitals Catalanes

REDACCIÓ
Publicat: 
29-04-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UdL, entre les creadores de l'Associació d'humanitats digitals catalanes

Amb motiu de la celebració avui, 29 d'abril, del Dia Internacional de les Humanitats Digitals, s'estrena l'Associació d'Humanitats Digitals Catalanes (AHDCat). Impulsada per la Càtedra Màrius Torres de la UdL, la Universitat de Girona, la Universitat de Cork (Irlanda) i el Centre Cívic Sant Agustí, aquest entitat té com a objectiu promoure la recerca digital en les humanitats dins els estudis catalans i treballar per preservar i construir l'empremta digital catalana a través de mètodes col·laboratius amb centres de patrimoni cultural, la comunitat maker, i institucions acadèmiques i culturals.

Enguany els seus impulsors, volen començar a fer xarxa tot ampliant el nombre de gent interessada en difondre projectes i activitats al voltant de les humanitats digitals aplicades a l'estudi de qualsevol aspecte la llengua, la literatura, la història i la cultura catalana i, així donar-ne difusió. Actualment, ja s'hi han inscrit 132 persones d'arreu dels territoris de parla catalana però també de França, Alemanya, Regne Unit o els Estats Units, explica Joan Ramon Veny, director de la Càtedra Màrius Torres de la UdL. 

L'AHDCat, que provisionalment té la seua seu a la Universitat de Lleida, té la voluntat de contribuir a subvertir la situació de subalternitat en què es troba la cultura catalana respecte de les grans hegemonies vigents i, per tant, de promoure sinergies amb associacions, centres i estudiosos d’altres cultures minoritzades que defensin projectes d’humanitats digitals per visibilitzar-les, afegeix.

De moment, ja compten amb una vintena de projectes publicats al seu web de la Universitat de València, Barcelona, Girona, Pompeu Fabra, entre d'altres, a més d'algunes activitats i una desena de publicacions. Els impulsors de l'Associació avui, amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Humanitats Digitals a omplir les xarxes amb projectes d'aquest àmbit amb les etiquetes #dayofdh2020 i #HuDiCat
 

Comparteix

També t'interessarà