La UdL i particulars se sumen a imprimir material sanitari en 3D

S.E.
25-03-2020
  • La UdL i particulars se sumen a imprimir material sanitari en 3D

L’Escola Politècnica Superior (EPS) de la Universitat de Lleida s’ha sumat a l’onada de solidaritat davant de l’emergència sanitària provocada pel coronavirus i professors ja han començat a fabricar amb impressores 3D viseres protectores per a centres mèdics, segurament de l’Atenció Primària i potser per a residències, va apuntar el coordinador de l’acció, Jérôme Barrau. La directora de l’EPS, Magda Valls, va indicar que aquestes mascaretes són “la principal necessitat”. Després de rebre una petició per part del Col·legi d’Infermeres i d’un professor de l’EPS i Agrònoms, s’han posat a la feina.

Ja s’hi han implicat vuit professors entre el campus de l’EPS de Lleida i el d’Igualada (alguns ja havien iniciat una col·laboració individual) i hi ha una desena d’impressores imprimint material sanitari als domicilis dels docents. La UdL destaca la col·laboració amb les empreses del sector. Ara per ara, està homologat o validat pels serveis sanitaris el disseny de les pantalles protectores i avaluen produir peces per a respiradors o mascaretes.

Avaluen també la possibilitat d’imprimir en 3D peces de respiradors per a centres mèdics

Així mateix, conviden a participar-hi els alumnes que disposin d’impressores 3D domèstiques. Al web del laboratori de Robòtica (http://robotica.udl.cat) s’ofereix un fitxer STL per imprimir un visor de protecció. També hi ha links als grups de Telegram que coordinen la fabricació i recollida dels visors.

Així mateix, disset veïns de diversos municipis de l’Alt Urgell fabriquen més d'una quarantena de màscares de protecció facial que entregaran avui al Sant Hospital de la Seu d’Urgell, a demanda del mateix centre. Ja van entregar poms de porta per evitar tocar-los amb les mans i preveuen fabricar peces de respiradors. El professor de Tecnologia de l’institut La Valira de la Seu, Marc Llovera, és el coordinador de la iniciativa i anima més veïns a sumar-s’hi.

Per la seua part, Fèlix Leciñena, professor de Noves Tecnologies de l’escola Antònia Simó i Arnó d’Almacelles, també dedica el seu temps i la seua pròpia impressora 3D i materials a imprimir viseres per a caretes d’acetat per a “persones que han de ser a prop de conciutadans afectats”. La seua idea és que siguin per a la residència d’ancians d’Almacelles i per a botigues locals. “He desenvolupat una careta que s’imprimeix amb àcid polilàctic, un material que s’extreu del plàstic, es produeix a partir de fibres vegetals i 100% biodegradable”, detalla. Pot imprimir-ne una desena al dia i un nebot ha començat a produir-les, amb la qual cosa augmentaran el ritme.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta