La UdL incorpora un investigador ICREA especialista en Intel·ligència Artificial

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
18-04-2024
Actualitzat: 18-04-2024 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UdL incorpora un investigador ICREA especialista en Intel·ligència Artificial
    Peu de foto: 
    L'expert, al seu despatx de l'EPS / Foto: UdL

La Universitat de Lleida (UdL) ha sumat a les seves files un nou investigador ICREA a partir d'aquest mes d'abril, centrant-se en l'àmbit de la Intel·ligència Artificial (IA). João Marques-Silva, de nacionalitat portuguesa, s'ha unit al departament d'Enginyeria Informàtica i Disseny Digital, així com al grup de recerca GREiA de l'Escola Politècnica Superior (EPS). Marques-Silva, que anteriorment va ocupar el càrrec de director de recerca a l'Institut d'Investigació Informàtica de Toulouse (IRIT) a França, així com el de investigador principal de la Càtedra ANITI sobre Explicació de l'Aprenentatge Profund i Verificació (DeepLEVER), és el primer investigador ICREA que s'incorpora a l'EPS, sumant-se als dos ICREA Acadèmia preexistents, Luisa F. Cabeza i Daniel Chemisana.

Amb un doctorat de la Universitat de Michigan (EUA), Marques-Silva ha exercit com a professor d'informàtica a institucions com la University College Dublin (Irlanda), la Universitat de Southampton (Regne Unit) i la Universitat de Lisboa (Portugal). Reconegut com un dels investigadors destacats en el raonament formal automàtic, va ser guardonat amb el premi Computer Aided Verification (CAV) el 2009, pel seu contribucions fonamentals al desenvolupament de solucionadors de satisfacció booleans d'alt rendiment. En els darrers temps, Marques-Silva ha ampliat els seus interessos investigadors cap als sistemes d'aprenentatge automàtic, centrant-se en l'aplicació de mètodes de raonament formal per explicar les prediccions dels models d'aprenentatge automàtic i per calcular models interpretables.

Amb aquesta nova incorporació, la UdL suma un total de dos professors i investigadors ICREA, tots dos a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària (ETSEAFiV). Aquesta distinció també ha recaigut en altres facultats, com la Facultat de Lletres, que va comptar amb el lingüista nord-americà David Block entre 2012 i 2019. A més, hi ha altres ICREA Acadèmia actius en diversos àmbits de la UdL, com Carolina Villacampa, de la Facultat de Dret, Economia i Turisme; Flocel Sabaté, de Lletres; i Ferran Barbé, de la Facultat de Medicina.

Comparteix

També t'interessarà