La UdL recupera la mobilitat d'estudiants prèvia a la pandèmia

REDACCIÓ
Publicat: 
22-09-2022
Actualitzat: 22-09-2022 5:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UdL recupera la mobilitat d'estudiants prèvia a la pandèmia
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu (Miquel de Santiago)

La Universitat de Lleida (UdL) rep durant el primer semestre d'aquest curs 2022-2023 un total de 255 alumnes de mobilitat provinents de 38 països d'Europa, Amèrica, Àsia i Àfrica; alguns tan distants com ara Bangladesh, Argentina, la República de Corea o Sud-àfrica. Són 88 més que l'any passat i permeten recuperar les xifres anteriors a la pandèmia de COVID-19, segons la unitat de Relacions Internacionals de la UdL, ja que en el mateix període del curs 2018-2019 van arribar 250 estudiants de fora. L'afluència d'alumnat d'altres universitats de l'Estat espanyol, que va augmentar molt el curs passat, es manté en un nivell similar, amb 20 persones per les 22 del 2021.

El programa SICUE per a la mobilitat dins de l'Estat va aportar un total de 6 estudiants a les aules de la Universitat de Lleida tant el curs 2020-2021 com el 2019-2020, quan encara no havia esclatat la pandèmia. L'augment registrat l'any passat s'ha mantingut, tot i que el percentatge d'alumnes espanyols es redueix del 13,17% al 7,84% per l'arribada de més estudiantat estranger. Per països d'origen, predomina l'alumnat procedent d'Itàlia (68), seguits del de Mèxic (22) i Brasil (20).

Els centres de la UdL que reben més estudiantat són l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA), amb 59, i l'Escola Politècnica Superior (EPS), amb 51. Cal tenir en compte, però, que 15 d'aquests alumnes de l'EPS pertanyen al Minor Internacional Global Acting in ICT que gestiona directament el centre i que realitzen estades curtes a Lleida. En tercer lloc, se situa la Facultat de Medicina, amb 33 estudiants de mobilitat. La Facultat de Dret, Economia i Turisme en rep 30, mentre la Facultat de Lletres i la Facultat d'Educació, Psicologia i Educació Social n'acullen 20 cadascuna. Completen el llistat l'INEFC-Lleida (10), la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia (8) i Ostelea (6).

Per programes, les diferents accions de l'Erasmus continuen concentrant la major part de la mobilitat, amb 136 estudiants; seguit pel programa Mobilitat UdL, amb 60. El SICUE de mobilitat dins l'Estat espanyol aporta 20 alumnes i l'Erasmus Mundus, per a estudiantat de màsters oficials, 19. El Minor de l'EPS n'aplega 15, mentre 5 més arriben per altres vies (dobles graus i visitants).

L'acte de benvinguda a l'alumnat de mobilitat va tenir lloc ahir al vespre al Saló Víctor Siurana, a l'edifici del Rectorat. Els vicerectors d'Internacionalització, Antoni Granollers, i de Cultura i Extensió Universitària, Joan Busqueta, van presidir la rebuda, acompanyats per la directora de l'Institut de Llengües de la UdL, Montserrat Casanovas. Després l'activitat es traslladà al Claustre de la Pensativa, on van tenir lloc les actuacions de la colla castellera Marracos-UdL i la colla Dolç Infern del Grup Sardanista Montserrat de Lleida.

El vicerector d'Internacionalització valora "molt positivament la recuperació de la mobilitat interuniversitària als números previs a la pandèmia". Antoni Granollers creu que "això denota que, malgrat les possibilitats que ens ofereixen les TICs, la presencialitat és quelcom necessari per créixer com persones i societat i l'experiència de viure un intercanvi en un altre país, en una altre context cultural, és un complement bàsic perquè les noves generacions pensin i actuïn més en global que no pas en individual".

Comparteix

També t'interessarà