La UE vol fer arribar el Pacte Verd europeu als joves més vulnerables

JOSEP ANTON PÉREZ
Publicat: 
08-06-2024
Actualitzat: 26-06-2024 11:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La UE vol fer arribar el Pacte Verd europeu als joves més vulnerables
    Peu de foto: 
    Tallers Noves oportunitats Y4Green Mónica Plana ©JosepAPérez

Mònica Plana ha fet reflexionar els joves al voltant cinc eixos sobre els quals cal aplicar canvis per fer realitat el Pacte Verd europeu: habitatge, consum, alimentació, mobilitat i conservació de la natura, amb l'objectiu que els joves, des del terrer local, facin arribar la seva veu a les institucions europees


El projecte Youth 4 Green ERF (Youth for Green Euro Regio Future) té com a objectiu comunicar la política de cohesió i les conseqüències del Pacte Verd europeu en la vida quotidiana dels ciutadans, una iniciativa que impulsa l'Euroregió Pirineus Mediterrània adreçada específicament a joves. Youth 4 Green té com a objectiu implicar-los per aconseguir que l'any 2050 Europa sigui el primer continent del món climàticament neutreamb zero emissions, reduir els residus i preservar els ecosistemes.

La prioritat del projecte és arribar a joves en situació vulnerable, desafavorits i en risc d'exclusió "els que no arriben mai", perquè el Pacte Verd no vol deixar ningú enrere, segons explica la coordinadora del projecte Y4 Green, Mònica Plana.

Els joves que estan en el sistema tenen les qüestions del medi ambient, de la sostenibilitat, de la descarbonització molt introduïdes, per contrari el que estan fora del sistema, en perill d'exclusió no entra en les seves prioritats, afegeix Plana

Tallers Noves oportunitats Y4Green ©JosepAPérez
Tallers Noves oportunitats Y4Green ©JosepAPérez

La conductora de la jornada, ha explicat que el programa selecciona als participants a través dels Centres de Noves Oportunitats, entitats que gestiona el SOC, amb els joves que abandonen els estudis i estan en situació de vulnerabilitat, i també en els centres que despleguen els mateixos ajuntaments, com el cas de la Paeria de Lleida i l'Institut Municipal d'Ocupació.  

Durant dos dies s'ha dut a terme en el parc Agrobiotech de Lleida les jornades i tallers del projecte Youth 4 Green ERF, en els quals hi ha participat una cinquantena de joves la majoria procedents  de l'Institut Municipal d'Ocupació de la Paeria de Lleida. Els joves han compaginat les visites a projectes de sostenibilitat que s'estan desplegant a la demarcació de Lleida. Dijous van traslladar-se a l'Institut Català de la Fusta - Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, on van constatar que el futur de la construcció "està en la fusta". També van visitar els projectes de terrasses verdes desenvolupades en les instal·lacions de l'Agrobiotech.

Tallers Noves oportunitats Y4Green visita terrassa verda ©JosepAPérez

Les visites tècniques s'ha compaginat amb els tallers que ha dirigit Mònica Plana i en els quals també hi han participat representants d'empreses que desenvolupen projectes en el marc de la sostenibilitat, com ha sigut el cas dels drons fabricats amb materials reciclables. Es tracta de drons pensats per treballar i gestionar la reforestació davant d'incendis.

Plana ha fet reflexionar els joves al voltant cinc eixos sobre els quals cal aplicar canvis per fer realitat el Pacte Verd europeu: habitatge, consum, alimentació, mobilitat i conservació de la natura. e l'objectiu és fer que els joves, des del terrer local, facin arribar la seva veu a les institucions europees, perquè tenen unes expectatives més elevades del que ens podem imaginar

Comparteix

També t'interessarà