La Universitat de Lleida aprova el reglament de la Comissió antifrau de la institució

ACN
Publicat: 
21-10-2022
Actualitzat: 21-10-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Universitat de Lleida aprova el reglament de la Comissió antifrau de la institució
    Peu de foto: 
    Universidad de Lleida (UdL)

El Consell de govern de la Universitat de Lleida (UdL) ha aprovat el Reglament de la Comissió antifrau de la institució. Es tracta d'un "òrgan tècnic, independent i articulat com a grup de treball, dedicat a promoure mesures de prevenció i lluita contra el frau", d'acord amb les exigències de la normativa europea i estatal. Estarà integrada per la secretària general, el president del Consell Social, el gerent i el cap d'Economia i podrà incorporar, quan el tema a tractar ho precisi, experts externs. D'altra banda, el Consell ha donat llum verda a la creació d'un nou servei cientificotècnic (SCT) d'Assessorament i formació en salut, educació i relacions intergeneracionals, que dirigirà el catedràtic de Sociologia Fidel Molina-Luque. 

L'aprovació del Reglament de la Comissió antifrau suposa un pas més en la "promoció a la UdL d'una cultura que exerceixi un efecte dissuasiu sobre qualsevol tipus d'activitat fraudulenta, que faci possible la seva prevenció i detecció, i que permeti desenvolupar procediments per facilitar-ne la investigació, la correcció i la persecució dels comportaments que transgredeixin el compliment de la normativa vigent aplicable", segons han explicat des de la gerència. En aquest sentit, el Consell de govern de la UdL ja va aprovar el 17 de desembre de 2021 un Pla de mesures antifrau i un Codi ètic de transparència i antifrau en matèria de contractació administrativa.

Les actuacions no planificades de la Comissió s'iniciaran d'ofici o a partir de denúncia. La UdL habilitarà una bústia electrònica al web de la Secretaria general per què tant membres de la comunitat universitària com ciutadans en general puguin denunciar possibles actuacions fraudulentes. Aquest canal garanteix l'anonimat de les persones denunciants en el tractament dels fets, així com en la tramitació, si s'escau, del procediment. La comissió pot proposar al rector l'adopció de les mesures cautelars i correctores, ja que les seves competències són merament informatives i de control i no resolutòries.

Algunes de les accions previstes per la comissió són l'elaboració del mapa de riscos de frau (que s'haurà de revisar cada any) i d'una memòria anual que haurà d'aprovar el Consell de govern; campanyes de formació i sensibilització sobre les conseqüències del frau, i una autoavaluació anual del risc de frau.

Nou servei cientificotècnic

El Consell de govern de la UdL també ha aprovat aquest dijous la creació d'un nou servei cientificotècnic (SCT) d'Assessorament i formació en salut, educació i relacions intergeneracionals.

Aquest SCT, que dirigirà el catedràtic de Sociologia Fidel Molina-Luque, neix lligat al Grup de recerca GESEC i el seu Laboratori de Mediació i Resolució de Conflictes. L'objectiu "és oferir serveis de formació, assessorament, consultoria cientificotècnica especialitzada, serveis d'anàlisi i d'interpretació de resultats que contribueixin al desenvolupament d'activitats professionals en el camp de l'educació i la salut, a través dels eixos transversals del grup de recerca (interculturalitat, envelliment saludable, cronicitat, qualitat de vida, relacions intergeneracionals i perspectiva de gènere)".

Comparteix

També t'interessarà