La Universitat de Lleida dona llum verda al Pla de mobilitat sostenible per als campus

REDACCIÓ
Publicat: 
19-02-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Universitat de Lleida dona llum verda al Pla de mobilitat sostenible per als campus

El Consell de govern de la Universitat de Lleida ha donat llum verda al primer Pla de Mobilitat de la UdL amb l'objectiu d'incrementar la sostenibilitat (reduir l'emissió gasos d'efecte hivernacle i de consum energètic), millorar la seguretat de les persones en els desplaçaments i promoure un estil de vida saludable a tots els seus campus (quatre a Lleida i un a Igualada). El vicerector d'Infraestructures, Narciso Pastor, ha destacat que la iniciativa forma part del full de ruta de l'equip encapçalat pel rector Jaume Puy per "alinear la UdL amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en aquest àmbit durant aquest mandat". D'altra banda, el Consell de govern ha aprovat investir 'honoris causa' el químic lleidatà Damià Barceló.
Impulsat pel vicerectorat d'Infraestructures i elaborat per l'empresa La Llena, el Pla de mobilitat sostenible per als campus de la UdL recull una quarantena de propostes que tenen a veure amb la xarxa de transport públic (millora de freqüències, porta-bicicletes als autobusos), la xarxa viària (sensors i polsadors als semàfors), l'ús de la bicicleta (habilitar aparcaments més segurs), del vehicle privat (introduir el pagament de l'aparcament als campus), així com mesures laborals (foment de la jornada contínua i del teletreball) i de sensibilització que no només impliquen la UdL sinó també altres administracions com ara la Paeria i el Govern.

És per això que una de les primeres accions del pla és la creació d'una Taula de mobilitat integrada per membres de la comunitat universitària, de representants de l'Ajuntament de Lleida, dels departaments de Salut i de Territori i Sostenibilitat, del Consell Comarcal del Segrià i de l'ATM de Lleida, a la qual el Consell de govern també ha donat el vistiplau aquest dimarts.

En l'elaboració del Pla s'han tingut en compte els resultats de l'enquesta de mobilitat que la Comissió de medi ambient de la UdL va realitzar al 2018 i on van participar-hi més de 400 persones (99 estudiants, 301 membres del personal docent i administratiu i 5 altres) i que entre altres posaven de manifest que un 63% dels enquestats estarien disposats a no agafar el vehicle privat si es milloressin les condicions de transport més sostenible (transport públic, bicicletes etc.).

D'altra banda, el Consell de govern també ha aprovat nomenar doctor 'honoris causa' el director de l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA), Damià Barceló, a proposta del rector Jaume Puy. Natural de Menàrguens (Noguera), Barceló és llicenciat en Química i ha centrat la seva recerca en el desenvolupament de mètodes per a controlar la contaminació orgànica en aigües d'origen natural i residuals pels denominats 'contaminants emergents' (plaguicides polars, detergents, disruptors endocrins i productes farmacèutics).

Damià Barceló és doctor 'honoris caus'a per la Universitat de Ioannina (Grècia). També ha estat guardonat amb el Premi Jaume I de Protecció Ambiental (2007); el Premi Internacional Príncep Sultà Bin Abdulaziz de l'Aigua d'Aràbia Saudita (2012) , i el Premi Ambiental Internacional Recipharm (2012), d'una companyia sueca líder en fabricació farmacèutica a Europa. Serà apadrinat pel professor Ramon J. Batalla, del Departament de Medi Ambient i Ciències del Sòl.

 

Comparteix

També t'interessarà