La vaga de metges anul·la la majoria de visites als CAP i al Santa Maria

REDACCIÓ
27-11-2018
  • La vaga de metges anul·la la majoria de visites als CAP i al Santa Maria

La primera vaga de metges en deu anys va obligar aquest dimarts a anul·lar i reprogramar la majoria de visites de l’hospital Santa Maria i en desenes de Centres d’Atenció Primària (CAP) de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, com al de Primer de Maig, Balàfia, la Bordeta, Onze de Setembre, Rambla Ferran i el de Tàrrega. En altres, l’afectació va ser més baixa. Així, segons el sindicat Metges de Catalunya el seguiment va ser del 72% i segons l’ICS, del 30% comptant els serveis mínims i del 50% sense tenir-los en compte.

L’aturada va sorprendre molts pacients que tenien visites programades i que es van trobar que el seu metge no treballava. Així, si un dia normal ja hi ha cues per programar visites, ahir eren més llargues. A més, molts afectats van posar queixes a la unitat d’Atenció a l’Usuari de l’hospital Santa Maria perquè no se’ls havia informat que la visita quedava anul·lada. A la reprogramació de les visites als CAP es donava hora des de la setmana que ve fins a d’aquí a un mes, la qual cosa va provocar l’enuig dels usuaris, encara que altres van manifestar “entendre” que els metges “lluitin pels seus drets”. No obstant, fonts de Salut van assegurar que “hi va haver molta tranquil·litat i que la majoria estaven assabentats de la situació”. Els serveis mínims, que eren del 25%, van funcionar amb normalitat, igual com a Urgències, on va treballar el cent per cent de la plantilla. De fet, alguns pacients van optar per visitar-se a través d’Urgencias en lloc de reprogramar la visita.

A Lleida estaven cridats a secundar la vaga 501 facultatius dels CAP i a l’hospital, 140 aproximadament. Segons va assenyalar Metges de Catalunya, al Santa Maria va secundar l’aturada el cent per cent de la plantilla de Medicina, Geriatria, Al·lergologia, Oftalmologia i Pneumologia. Pel que fa a Otorinolaringologia, van operar els metges de l’ICS, que no estaven cridats a la vaga; a Traumatologia només funcionava una consulta; a Psiquiatria, el 50%, i a Urologia i Cirurgia es va treballar amb normalitat. A l’hospital de Tremp, el sindicat va explicar que no van fer vaga “perquè sempre estan en serveis mínims”. Des de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), que gestiona tots dos hospitals, no es va facilitar informació. En la sanitat concertada, el sindicat reivindica millores assistencials, laborals i retributives.

Al CAP de Tàrrega, el seguiment va ser també majoritari. Els usuaris van mostrar queixes perquè tenien hora des de feia mesos i havien hagut de sortir de la feina. A primera hora, es va formar una gran cua al taulell, però més tard les sales van quedar buides. Malgrat tot, la majoria van entendre les reivindicacions però van demanar que se’ls hagués avisat.

Més notícies »

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que Lleida és una ciutat segura?