La Vall d'Aran demostra que un altre model de turisme sostenible és possible amb el seu nou pla

REDACCIÓ / ACN
Publicat: 
02-04-2023
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Vall d'Aran demostra que un altre model de turisme sostenible és possible amb el seu nou pla
    Peu de foto: 
    Unitat d'Aran

En l'actualitat ens trobem en un moment en el qual el medi natural està sofrint cada vegada més les conseqüències de l'activitat humana. Aquesta situació, no obstant això, ha provocat un augment en la consciència ambiental de les persones i en la cerca de solucions sostenibles per a poder conservar el nostre entorn. En aquest context, la Vall d'Aran ha posat en marxa un programa de turisme sostenible que busca protegir el medi ambient i promoure el desenvolupament econòmic i social de la zona.

"Malgrat els avanços i reptes aconseguits, encara és necessària una actualització les competències en matèria de turisme i promoció econòmica del Conselh Generau d'Aran per a poder dur a terme de manera efectiva aquest programa", alerta, Maria Vergés, Síndica d'Aran i secretària general de Unitat d'Aran, qui recorda que l'última actualització del conveni que regula aquestes competències data de 1997, la qual cosa limita els recursos que es poden dedicar i l'àmbit competencial en el qual es pot actuar.

És per això que la voluntat del govern del Conselh Generau d'Aran implica avançar cap a un model de turisme que no sols respecti al medi ambient, sinó que també ajudi a desenvolupar estratègies innovadores que permetin l'equilibri ambiental, territorial, econòmic i social. La importància econòmica i social del turisme a la Vall d'Aran és tal que fa que sigui fonamental un esforç conjunt per al desenvolupament i beneficiós comú.

Una inversió de 2,5 milions d'euros

Actualment, la Vall d'Aran ja està immersa en un procés de transició cap a un model de turisme sostenible, sustentat per l'anomenat Pla de Turisme Sostenible, impulsat per una inversió de 2,5 milions d'euros provinent del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. "En aquest pressupost s'inclouen diverses actuacions en matèria de governació turística, propostes de valor sostenible, competitivitat i especialització, així com màrqueting i promoció sostenible", detalla Vergés.

Dins d'aquests eixos d'actuació, destaca especialment la intenció de convertir la Vall d'Aran en un destí turístic intel·ligent, en la qual es promogui la mobilitat sostenible i es controlin els accessos al medi natural. Així mateix, es contempla la diversificació de l'oferta turística, la creació de nous productes adaptats i accessibles, i el foment de nous sectors econòmics.

"A més, es duran a terme accions de reforç de la identitat cultural de la zona, valorant el seu patrimoni històric i cultural, la gastronomia i el comerç local. En definitiva, l'objectiu d'aquest Pla de Turisme Sostenible és convertir la Vall d'Aran en una destinació turística verda, sostenible i intel·ligent, que aposti per la preservació de l'entorn natural i la potenciació del seu patrimoni cultural", detalla la Síndica.

Nous reptes per a un nou any

Fins ara, la Vall d'Aran ha posat en marxa diverses iniciatives per a promoure el turisme sostenible. Una de les accions més destacades és l'estudi i estratègia turística de ciclisme a la Vall d'Aran, que busca posicionar a la regió com una destinació de referència en el sector de la bicicleta.

"El nostre objectiu és establir vuit sectors per a BTT, amb un total de 51 rutes senyalitzades, així com ampliar l'oferta en la modalitat de carretera amb la senyalització del Port de Portet", comenta l'experta. De manera complementària, s'han establert punts de servei per a bicicletes en diferents municipis del territori, i s'ha implementat un nou sistema d'ordenació de l'oferta ciclista que permet als usuaris seleccionar el recorregut que volen fer en funció del seu nivell tècnic, dificultat i distància del trajecte.

De la mateixa manera, una altra acció destacada és la regulació de l'accés a les principals àrees d'interès natural a la Vall d'Aran per a preservar aquests paratges naturals i evitar la seva massificació, garantint al mateix temps la seguretat i la millora de l'experiència dels visitants. També es busca promocionar entre els turistes altres zones menys conegudes com a alternativa als punts més emblemàtics i concorreguts durant els mesos d'alta demanda per a promoure la identitat de la regió i oferir experiències turístiques més diverses i accessibles per als visitants.

"Tot aquest conjunt d'accions mostren el compromís que des de Conselh Generau d'Aran tenim amb el turisme sostenible i la necessitat de respectar i mantenir el territori", assegura Vergés, i afegeix, "només entenem el turisme de la regió des d'aquesta òptica, per la qual cosa continuarem avançant en aquesta direcció; el turisme sostenible és possible i necessari per a preservar la riquesa natural i cultural de la Vall d'Aran".

Comparteix

També t'interessarà