La Xarxa de Museus de Lleida i Aran encara l'agost carregada d'activitats

REDACCIÓ
Publicat: 
08-08-2020
Actualitzat: 08-08-2020 16:40
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • La Xarxa de Museus de Lleida i Aran encara l'agost carregada d'activitats
  • La Xarxa de Museus de Lleida i Aran encara l'agost carregada d'activitats
  • La Xarxa de Museus de Lleida i Aran encara l'agost carregada d'activitats
  • La Xarxa de Museus de Lleida i Aran encara l'agost carregada d'activitats
  • La Xarxa de Museus de Lleida i Aran encara l'agost carregada d'activitats

Afirma una dita pagesa que “a l'agost, la dalla no té repòs”. Una cosa similar succeeix amb els equipaments de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, que afronten l’agost amb una àmplia oferta d’activitats de tot tipus, més d’un centenar, com ara visites guiades i teatralitzades, tallers didàctics, activitats familiars i infantils, visites nocturnes, activitats experiencials, presentació de llibres o mostres de cinema, entre les propostes. Algunes d’aquestes propostes, a més, tenen el valor afegit de ser totalment noves, ja que s’han posat en marxa aquest mes.

En aquest apartat de novetats tenim les visites teatralitzades “A peu de Museu”, estrenades pel Museu de Cervera l’1 d’agost. Es tracta de tres originals rutes destinades a aprofundir en els secrets de la capital de la Segarra a través de tres dones d'èpoques diferents. En la primera el visitant gaudirà de la companyia de la Margarida, una esclava que ens convida a conèixer la Cervera medieval (8 d'agost); en la segona els inscrits podran endinsar-te en la Cervera barroca de la mà de l’hostalera Nasa Tabaco (15 d'agost), i la darrera permet familiaritzar-se amb la Cervera jueva tot compartint les peripècies de la vídua Regina de Quercí (22 d'agost).

El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ofereix dues atractives activitats familiars adreçades a atansar els secrets de la Prehistòria a grans i petits. En la primera, els nens a partir de 4 anys poden experimentar amb llavors, ossos, eines i prehistòriques i fer els “informes” corresponents. En la segona, per a infants a partir de 7 anys, es proposa la recreació d’un jaciment arqueològic real en forma de gran trencaclosques amb peces quadrades on els petits arqueòlegs poden excavar, documentar, fotografiar i dibuixar l’àrea.

A banda, el Museu de Solsona organitza visites guiades tots els dissabtes, a les 12.00 h, per conèixer l’exposició permanent (des de la prehistòria fins a l’època moderna), i manté l’exposició “El Solsonià. Viure i morir al Neolític Mitjà”, una mostra que recrea la vida dels habitants d’aquest període.

El Museu Hidroelèctric de Capdella ha programat diverses activitats estiuenques, com la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic, que tindrà lloc el 17 d’agost; el recorregut La ruta Martorell (dedicada al pedagog barceloní Artur Martorell) i la presentació de La noia de les ovelles pigallades, la primera novel·la de la pallaresa Laura Gordó, el dia 22 d’agost. L’equipament també porta a terme visites guiades a la central hidroelèctrica, de dijous a diumenge.

El Museu de Guissona organitza els dies 13, 20 i 27 una sèrie de visites guiades nocturnes de caire monogràfic, les quals, sota el lema “Històries oblidades”, proposen sengles viatges en el temps als antics oficis del municipi, a la iconografia i simbolisme de les façanes de Guissona i a les històries soterrades de la vila. Els més petits podran participar, la darrera setmana d’agost, en el ja clàssic Curs d’Arqueologia Infantil.

De la seva banda, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, que ha estrenat enguany amb èxit les reserves on line, manté la seva àmplia gamma de propostes amb les visites teatralitzades a càrrec de l’Esperanceta, la pubilla de Casa Gassia, que explica com es vivia en una casa pallaresa tradicional; l’Àrnica, que comenta als visitants els senyals amagats en els racons més insòlits del poble; Joana la Gascona, que descobrirà històries antigues de bruixeria, i Esperanza de la Pampa, amb la seva particular versió del modus vivendi del Pallars.

Quant a les visites de tipus experiencial, destaquem l’activitat novel·lesca nocturna “Jo confesso, Burgal la nuit”, l’experiència “Història i paisatge” al castell de València d’Àneu i l’experiència familiar “Pastorada a Gavàs”. Quan a les experiències botàniques, tenim la nova ruta “Les Plantes de les Bruixes”, els tallers d’etnobotànica a Casa Gassia, el taller de “Plantes protectores del Pirineu: remeis populars i màgics contra les epidèmies” i el taller de “Plantes afrodisíaques del Pirineu: filtres d’amor des de l’Edat Mitjana fins avui”.

Al Musèu dera Val d’Aran podem optar per visites guiades al Molí de Salardú, al Molí d’Unha, a la Fàbrica de la Llana de Vielha i a la Mina Victòria d’Arres. Quan al patrimoni religiós, hi ha visites guiades a les esglésies de Santa Maria d’Arties i Santa Eulària, Sant Fèlix de Vilac i a Santa Maria de Cap d’Aran de Tredòs. Cal afegir que els dies 10, 17 i 31 d’agost tindran lloc visites teatralitzades a l’Ecomuseu Casa Joanchiquet a càrrec de la simpàtica Rufina.

A més de la visita teatralitzada al Castell de Llordà, el 22 d’agost, el Museu de la Conca Dellà promou visites guiades al Coll del Titanosaure, al jaciment de petjades de Basturs, al jaciment d’ous de Suterranya, al castell de Llordà i a l’església romànica de Covet.

De la seva banda, el Museu de la Noguera exhibeix fins al 30 d’agost l’exposició “Ossos: un viatge a l’època medieval de la mà de l’antropologia física”, una mostra destinada a explicar com vivien i morien els nostres avantpassats de l’Edat Mitjana.

També a Balaguer, el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre manté les seves tres activitats guiades clàssiques. Es tracta de la sortida “A l’estiu l’or el busquem al riu”, el paquet “L’or del Segre, a la recerca del somni de Mariam”, una proposta que inclou la visita al Museu de la Noguera, un recorregut pel nucli històric de Balaguer, la visita al centre d’interpretació, un taller de recerca d’or al riu i un tast de vi i oli de la Noguera, i el “Taller d’iniciació a la recerca d’or”.

El Museu d'Art Jaume Morera ofereix tres exposicions molt diverses com són la mostra de dibuixos del lleidatà Miguel Gallardo, el conegut creador de Makoki; la proposta “Reclòs –osa”, una exposició que reflexiona sobre les conseqüències psicològiques i socials del confinament a partir d'una vintena d’obres d’autors de diverses èpoques i disciplines artístiques, i l'exposició permanent "Inventari General", que exhibeix una part de la gran riquesa patrimonial del museu.

Al Museu de Lleida destaca la mostra de la Col·lecció Gelonch Viladegut, una selecció de les obres més rellevants de la donació que Gelonch ha fet al Museu amb gravats d’autors com Dürer, Rembrandt, Goya, Picasso, Tàpies, Miró, Warhol o Barceló, i que permet entendre l’evolució del gravat en el món occidental des del segle XV fins a l’actualitat.

El Museu Diocesà d’Urgell acollirà tot l’agost visites guiades a la Catedral, el claustre i l'església de Sant Miquel, les quals permeten conèixer l’arquitectura, la història i els principals protagonistes del conjunt monumental.

El Museu Fàbrica J. Trepat de Tàrrega porta a terme tot l’agost visites guiades a les instal·lacions de l’antiga factoria de fabricació de maquinària agrícola. Finalment, el Museu Tàrrega Urgell es manté obert en el seu horari habitual.

Comparteix

També t'interessarà