ℹ️ Més d’una cinquantena d’activitats a dotze museus de Lleida i Aran aquest estiu

REDACCIÓ
12-07-2021
  • ℹ️ Més d’una cinquantena d’activitats a dotze museus de Lleida i Aran aquest estiu

Els 12 museus que formen part de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) ja han iniciat la seva temporada d’estiu, en la qual organitzaran més d’una cinquantena d’activitats. Les visites i accions ja es van iniciar el primer cap de setmana de juliol, de forma que els equipaments han recuperat la seva normalitat tot i que mantenen el 70% de l’aforament. Els 12 museus -recentment s’ha incorporat a la Xarxa el Museu Hidroelèctric de la Torre de Capdella- ofereixen activitats exclusives, visites, tallers, sessions de cinema i molt més.

Durant els darrers mesos, els museus han recuperat l’activitat habitual, tot i les restriccions de mobilitat i d’aforament per la pandèmia de la Covid-19. De fet, molts equipaments s’han vist obligats a repetir activitats, com en el cas de les celebrades durant el Dia Internacional dels Museus (DIM), per les limitacions d’aforament. Per a la campanya d’estiu, els equipaments estaran oberts amb una capacitat màxima del 70% amb reserva prèvia, mascareta, gel hidroalcohòlic i la necessitat de respectar la distància de seguretat.

Així, durant els primers dies de juliol es va dur a terme activitats, com: el concert del Cor Galindaines al Museu de l’Urgell a Tàrrega, tallers de recerca d’or al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre a Balaguer, els tallers de la inauguració del 4t Diàleg amb la Casa Duran al Museu de Cervera, Representació d'una mort anunciada al Museu de Cervera, una visita teatralitzada a la Cervera medieval, cinema a la fresca amb la pel·lícula ‘Antz’ al Museu de Lleida, visites guiades paleontològiques al Museu de la Conca Dellà i a Dinosfera i les visites guiades en general, com les del Museu Diocesà de l’Urgell.


Agenda d’activitats

Exposicions temporals 

Tallers d’arqueologia/excavacions

L’estiu és sempre un període d’excavacions, i a banda de les excavacions que es porten a terme en diferents jaciments vinculats als museus de la Xarxa, també es desenvolupen alguns tallers que permeten als més petits conèixer com és el treball arqueològic: 

 Visites teatralitzades

Diferents personatges, alguns d’històrics i altres d’actuals, ens permeten conèixer el patrimoni i la història de forma diferent. 

  • Albert Keller, l’enginyer cap de l’obra civil de la central, ‘torna’ al Museu Hidroelèctric de Capdella per acompanyar els visitants en la descoberta de la central.
  • La Margarida i la Regina de Quercí, dues dones que ens portaran a la Cervera jueva i medieval.
  • Al Museu de Guissona, el Titus Inquisitivus, un noble romà enviat pel Governador per investigar la desaparició de Iunia, la filla d’un dels homes més rics de Iesso, i en Cornelius Augurus, un endevinador que l’acompanyarà en aquesta investigació, portaran els visitants a recórrer el parc arqueològic descobrint els escenaris de la misteriosa desaparició de Iunia: la muralla, la porta nord de la ciutat, la casa senyorial i les termes.
  • Diferents personatges històrics ens acompanyaran a la necròpolis neolítica del Llor, Castellar de la Ribera (el Solsonès).
  • L’Esperanceta, la pubilla de casa Gassia, explicarà el modus vivendi dels pallaresos a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. A més, també viatjarà fins al Pallars Jussà per visitar el Castell de Llordà.També podrem gaudir de l’Esperanza de la Pampa, la seva prima argentina, la Joana la Gascona, la seva cosina i de l’Àrnica, una neorural afincada al Pallars.
  • Visita teatralitzada a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs de la mà de de Rufina Monge, la dona de l’hereu de la casa.

Tallers i experiències 

  • Recerca de l’Or a Balaguer
  • Tallers d’etnobotànica a l’Ecomuseu de les valls d’Àneu i a l’Ecomusèu çò de Joanchiquet de Vilamòs.
  • Experimenta Iesso. Es tracta d’una experiència per degustar Iesso a través de dos tallers i una visita al jaciment, els visitants tenen l’oportunitat de conèixer la ciutat d’una forma diferent. Els tallers són: Un maridatge gastronòmic amb vins d’àmfora i tapes a càrrec del sommelier Jordi Martínez i un vermut ceràmic a càrrec de la ceramista Júlia Sangés, d'iniciació a la ceràmica, acompanyat d'un vermutet de La Bodegueta de Guissona

Visites guiades

Molts dels museus ofereixen visites guiades per descobrir els diferents espais, com és el cas del Museu Trepat, el Museu de la Conca Dellà o del Museu Diocesà d’Urgell. En alguns casos, aquestes visites són una mica especials i permeten visitar els equipaments amb una perspectiva diferent: les visites de Joc de Dames de l’Ecomuseu, les nocturnes del Museu de Guissona, les passejades pel centre històric de Vielha del Musèu dera Val d’Aran o les visites amb diferents experts del Museu D. i C. de Solsona.

‘Se’n parlave... n’hi havie’

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu tindrà exposada aquest estiu l’exposició ‘Se’n parlave... n’hi havie', de la qual també es duran a terme visites guiades. A més, la XMTLLA ha acabat traducció a l’anglès de la mostra, que juntament amb la catalana, estaran disponibles per la seva descàrrega a la pàgina web de la Xarxa.

'Se’n parlave... n’hi havie' és una mostra itinerant sobre el fenomen de la bruixeria al Pirineu i les Terres de Ponent, organitzada i produïda per la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran. La mostra il·lustra els resultats de la recerca sobre la bruixeria impulsada des de la xarxa i duta a terme entre els anys 2015 i 2017, que aborda la bruixeria com a fenomen social i científic al Pirineu i Ponent.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Penses que s’hauria d’obrir l’oci nocturn?