La Xemeneia de l’Hort del Pubillet de Montoliu de Lleida, declarada Bé Cultural d’Interès Local

REDACCIÓ
05-02-2022
  • La Xemeneia de l’Hort del Pubillet de Montoliu de Lleida, declarada Bé Cultural d’Interès Local
    Peu de foto: 
    Foto Jordi Clariana

El ple del Consell Comarcal del Segrià va aprovar per unanimitat aquest divendres la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de la Xemeneia de l’Hort del Pubillet de Montoliu de Lleida, pel seu context històric i industrial, pel seu interès arquitectònic i pel seu valor artístic, tal i com ho havia sol·licitat l’Ajuntament del municipi.

Es tracta d’una sortida de fums d’un antic molí d’oli, d’uns 20 metres d’alçada, de planta circular i feta de maons. La xemeneia està envoltada d’arbres fruiters i situada a uns 100 metres de la rotonda de la C-230ª i és un testimoni industrial del segle XIX.

El tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Montoliu de Lleida, Josep Ramon Mòdol, destaca “la importància de preservar el patrimoni cultural, artístic i paisatgístic del terme perquè no desaparegui però també per difondre’l i gaudir-ne.” “De fet, la xemeneia ja és un punt de referència de les rutes turístiques que es fan durant l’època de la floració dels arbres fruiters”, afirma Mòdol. Així, ha anunciat que el següent pas és arribar a un acord amb la propietària de la xemeneia per poder fer-hi alguna actuació de conservació o per a esdevenir un recurs turístic, ja que és de titularitat privada.

La xemeneia conserva tots els elements típics d’aquestes estructures: basament, fust i corona -exemple del modernisme de finals del segle XIX-. I és l’últim element que es conserva de l’antic molí d’oli.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta