L’Aeroport de Lleida-Alguaire prepara un pla per impulsar el seu creixement els pròxims 30 anys
L’Aeroport de Lleida-Alguaire està en plena redacció del Pla director urbanístic aeroportuari (PDUA), un document estratègic que permetrà planificar els seus usos i projectes durant els pròxims 30 anys. L'objectiu del pla és adaptar-se a la demanda creixent d'activitats vinculades a la formació de pilots, projectes industrials, espais de proves i iniciatives d’energia renovable. La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ho anunciava aquest dimecres, 23 d'octubre, durant una visita a les instal·lacions, destacant que el pla permetrà "créixer a l’aeroport i generar oportunitats pel territori".
Des de la torre de control de l’aeroport, Paneque va recordar l’aposta dels "governs de progrés" pel desenvolupament de la infraestructura aeroportuària, que es troba en un moment d'"èxit". El PDUA, afirma que impulsarà l'aeroport com a seu de projectes vinculats als àmbits formatiu, comercial, industrial, tecnològic i d'energies renovables. Paneque subratllava la possibilitat de convertir l’aeroport en una "illa d’autosuficiència energètica", gràcies a futurs projectes de combustibles sintètics, una tecnologia pionera a nivell mundial.
El PDUA es fa necessari perquè l’aeroport ja ha esgotat les hectàrees previstes en el seu Pla especial urbanístic, segons la consellera. Les obres que encara s'estan executant inclouen la futura residència de pilots, que es preveu que estigui operativa l'estiu vinent, i la construcció de dos nous hangars. Un serà per a l’escola de pilots BAA Training i l’altre per a una nova companyia d’aviació corporativa. Aquests projectes consolidaran Lleida-Alguaire com un referent en formació aeronàutica, tal com assenyalava el director general d’Aeroports de Catalunya, Jordi Candela.
Candela va detallar que el PDUA té previsió de "ordenar, regular i planificar" les 347 hectàrees propietat de la Generalitat, sense necessitat d’adquirir terrenys addicionals. El director compara el projecte amb el Pla director de l’aeroport de Barcelona, vigent des del 1999, i destaca que l’objectiu és "flexibilitzar la capacitat de l’aeroport" per adaptar-se als projectes privats interessats en operar-hi.
Actualment, l’aeroport genera un impacte econòmic anual de 37,5 milions d’euros per al territori, i la demanda d’activitats vinculades al sector aeronàutic continua creixent. El PDUA, a més de planificar el futur de la infraestructura, definirà les servituds aeronàutiques i les limitacions d’ús, així com el desenvolupament urbanístic dels terrenys de l'entorn. La consellera Paneque avançava que en les pròximes setmanes es disposarà del document d’objectius i propòsits que marcarà l'inici de la tramitació urbanística del pla.
L’Aeroport de Lleida-Alguaire busca consolidar-se com un centre industrial de referència dins el món aeronàutic i tecnològic, assegurant així el seu paper estratègic per al creixement econòmic de la regió en les dècades vinents.