L'afectació cutània que pot produir la Covid-19

REDACCIÓ
Publicat: 
21-05-2020
Actualitzat: 21-05-2020 17:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • L'afectació cutània que pot produir la Covid-19

La Dra. Mayte Truchuelo, especialista en dermatologia de l'Hospital Vithas Madrid Arturo Soria i Vithas Internacional, ens explica els primers coneixements que s'estan recopilant sobre la Covid-19 i la seva afectació cutània.

1. Pot la malaltia Covid-19 tenir manifestacions cutànies?

Com tantes altres infeccions virals, també la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 pot presentar afectacions cutànies, es creu que en un 20% dels pacients, segons s'ha descrit per dermatòlegs italians. Aquesta afectació cutània pot ser molt variable i, donat que aquesta malaltia és molt recent, encara estan per dilucidar els mecanismes i totes les manifestacions que es poden presentar. El que sí que s'ha vist és que, en alguns casos, l'afectació cutània és més severa mentre que, en altres, es tracta de manifestacions inespecífiques i moltes vegades desapareixen soles sense seqüeles.

2. Com són aquestes lesions?

N'hi ha de diferents tipus:

Tipus "penellons": encara que pot afectar a qualsevol pacient, en els nens i adolescents s'han registrat de forma característica unes manifestacions vermelloses o violàcies, sense símptomes associats o amb un picor discret o molèstia a la fricció i localitzades en els dits de les mans o dels peus. 

Urticària aguda: taques vermelloses voluminoses que van canviant de localització, i que són iguals a les que podem veure en altres urticàries virals. Poden associar-s'hi picors o molèsties. De vegades apareixen quan els símptomes respiratoris estan desapareixent.

Exantema macular inespecífic: es tracta d'una erupció en forma de taques vermelles no palpables que, generalment, té una aparició de zones superiors a zones inferiors. Les lesions no canvien de lloc i poden també anar acompanyades de picors.

Lesions vesiculoses tipus varicel·la: en nens també s'han descrit aquest tipus de lesions. És important no confondre-les amb la varicel·la, la qual cosa es farà pel context clínic. A més, a diferència de les lesions de varicel·la, en el cas de la Covid-19 semblen no deixar cicatriu.

Afectació trombòtica: en casos severs de coronavirus amb afectació protrombòtica s'han associat lesions de vasculopatia trombòtica que s'observen com taques violàcies a la pell, que no desapareixen a la pressió, i fins i tot amb coloració i crosta negra, el que es traduiria en àrees necròtiques. Aquestes lesions vénen explicades per l'obstrucció que el trombe pot produir en els vasos més fins.

3. Quan apareixen aquestes lesions?

Algunes apareixen juntament amb l'inici dels símptomes respiratoris; altres apareixen més avançada la malaltia (de vegades fins i tot quan el pacient ja ha estat donat d'alta) i, en alguns casos, com hem comentat, poden aparèixer com a únic signe de malaltia.

4. Deixen seqüeles?

La majoria de les diferents lesions que hem comentat desapareixeran sense deixar cap mena de seqüela. Tan sols les lesions trombòtiques, associades als casos més severs amb alteració de coagulació, podran deixar àrees cicatritzades.

5. Per què és important identificar-les?

És important anar coneixent les diferents presentacions de la malaltia Covid-19 a la pell, ja que així podrem diagnosticar especialment aquells casos que cursin amb mínims o cap símptoma respiratori. Sabem que la detecció dels pacients asimptomàtics serà un pilar fonamental a l'hora de poder identificar els contactes directes i, amb això, poder prendre les mesures pertinents.
Per tot això recomanem que, davant la presència de lesions d'aquest tipus, se sol·liciti consulta amb l'especialista per fer una valoració.


Especialistes de Vithas

Comparteix

També t'interessarà