⏯️ L'Alt Pirineu busca alternatives a la fibra òptica per tenir bones connexions

ACN
Publicat: 
29-06-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ L'Alt Pirineu busca alternatives a la fibra òptica per tenir bones connexions
  • ⏯️ L'Alt Pirineu busca alternatives a la fibra òptica per tenir bones connexions
  • ⏯️ L'Alt Pirineu busca alternatives a la fibra òptica per tenir bones connexions
  • ⏯️ L'Alt Pirineu busca alternatives a la fibra òptica per tenir bones connexions
  • ⏯️ L'Alt Pirineu busca alternatives a la fibra òptica per tenir bones connexions
    Peu de foto: 
    Imatge arxiu

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà està treballant en un projete amb l'empresa catalana Wicat per fer arribar el senyal de 100 Mbps d'Internet a tots els pobles de la comarca. Segons el president de l'ens Carles Isús l'objectiu és que "ningú es quedi sense un bon servei d'Internet al segle XXI" ja que el Govern està desplegant la fibra òptica a la mateixa comarca i la previsió és que passi a connectar del 14 al 90% de la població. A la Vall de Boí (Alta Ribagorça) l'alcaldessa Sònia Bruguera, ha explicat que durant aquesta pandèmia ha quedat demostrat que les comunicacions són "molt deficients" a la Vall i per aquest motiu les volen millorar ara i no esperar 3 o 4 anys a què arribi la fibra òptica.
L'Ajuntament de la Torre de Capdella, al Pallars Jussà, va ser pioner en fer arribar una bona senyal d'internet a tots els pobles de la Vall Fosca. Ja des de l'estiu del 2019 tots els nuclis de la zona, per petits que siguin, disposen d'un internet amb un senyal de fins a 30 Mbps.

Josep Maria Dalmau, alcalde de la Torre de Capdella, ha explicat que una de les eines que tenen per lluitar contra el despoblament és facilitar l'accés a Internet a tots els veïns. Portar l'internet a la Vall Fosca va suposar una inversió de 64.000 euros entre els Ajuntaments de la Torre de Capdella, Sarroca de Bellera i Senterada. Posteriorment cada Ajuntament va sufragar els costos de fer-lo arribar a tots els pobles del seu municipi, en el cas de la Torre de Capdella va ser d'uns 20.000 euros.

Per Dalmau es tracta d'un dels projectes dels quals se sent més "orgullós" donat que fa que des dels escolars, a les petites empreses, fins als treballadors de l'Ajuntament disposin d'un bon servei d'Internet, i tinguin les mateixes oportunitats digitals que els de la resta del país.

Connectar el Pallars Sobirà amb la Val d'Aran amb la fibra òptica de la Generalitat i implementar aquest servei a la Vall Cardós i la Vall Ferra suposarà un cost de 2,5 MEUR. El president comarcal ha dit que aquesta obra és molt important però ha demanat que paral·lelament es desenvolupi el desplegament d'internet de fins a 100 Mbps a tots els pobles de la comarca.

Isús ha explicat que desenvolupar aquest projecte suposaria una inversió de 230.000 euros i permetria arribar a tots els pobles de la comarca per "petits i amagats que estiguin".

La Vall de Boí ja està una mica més avançada i ja ha signat un conveni ambla companyia Wicat per portar-hi l'internet. El conveni permetrà disposar d'internet d'alta velocitat de forma immediata i a tots els nuclis de població de la Vall. Per tal de poder desplegar aquesta infraestructura l'ajuntament de la Vall de Boí fa una aportació de 15.000 euros. Aquest sistema ja està en funcionament a les comarques veïnes dels Pallars Jussà i Sobirà.

Wicat fa arribar l'internet de molt alta capacitat a l'Alt Pirineu (Pallars Sobirà, Pallars Jussà i Alta Ribagorça) mitjançant circuits troncals de la Fibra Òptica de la Generalitat. Aquest senyal d'alta capacitat es distribueix a l'usuari final, des de la xarxa de repetidors de Wicat, mitjançant ràdioenllaços. Aquesta tecnologia permet connexions inicialment de fins a 30 Mbps que s'aniran ampliant segons vagin augmentant les necessitats d'ample de banda dels usuaris.

Comparteix

També t'interessarà